Deca
10.02.2020.

Da li ste obavili sistematski pregled za upis u prvi razred?

Do početka upisa u prvi razred osnovne škole ostalo je nešto više od mesec i po dana, što bi trebalo da bude dovoljno vremena za kompletan sistematski pregled. On je obavezan za svako dete, sprovodi se kako bi se procenilo njegovo zdravstveno stanje i zrelost, a sastoji se od pregleda otorinolaringologa, oftalmologa, stomatologa, fizijatra i logopeda, laboratorijske analize krvi i urina, provere vakcinalnog statusa i vakcinacija.


U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Ako je dete zdravo i ako je u međuvremenu obavilo sve ostale preglede, primiće tri vakcine, a onda će od lekara dobiti potvrdu za upis u prvi razred. S obzirom na jaku antivakcinalnu kampanju koja je vođena prethodnih godina, nadležni upozoravaju da deca koja nisu primila DT, OPV i MMR vakcine neće moći da se upišu u školu.


Sistematski pregled počinje kod pedijatra koji izdaje upute za laboratorijske analize i upute za specijaliste. U nekim domovima zdravlja pregledi kod specijalista moraju da se zakazuju, a u nekim postoje posebni termini od nekoliko sati kada lekari primaju samo predškolce. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista i urađenih laboratorijskih analiza, dete od pedijatra dobija vakcinu i potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu.


Ako ne znate kakva je situacija u vašem domu zdravlja, da li se pregledi zakazuju ili ne, koliko se na njih čeka i da li ima svih specijalista, javite se vašem pedijatru što pre kako ne biste došli u situaciju da za mesec i po dana ne možete da dobijete potvrdu. Zbog problema sa manjkom lekara u domovima zdravlja i vremena koje treba izdvojiti za sve preglede, mnoge privatne zdravstvene ustanove nude kompletan sistematski pregled za upis u prvi razred. Ako vam ne predstavlja problem da izdvojite od 6.000 do 12.000 dinara, koliko sistematski pregled košta, obavićete ga za jedan dan, ako je dete zdravo.
Foto: workingmother.com, csiro.au, elivestory.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno