Predškolci
05.09.2022.

Usadite im zdrave navike!

Zdrave navike stiču se od najranijeg detinjstva, a tada se deca uče i disciplini koja će im olakšati odrastanje i sve što u životu budu radili. Nažalost, da disciplinovanje ne ide uvek lako znaju svi roditelji koji su u to uložili mnogo godina i truda, ali se na kraju, verujte, sve to višestruko isplati. Budite istrajni i uporni, budite im, kao i u svemu drugom, dobar primer, i sve će ići lakše.
Evo 10 dobrih navika koje svako dete, ali i odrastao čovek treba da usvoji.

1. Doručak je obavezan



Nisu nas bake za džabe učile da se bez doručka ne izlazi iz kuće... Čak i ako do sada niste doručkovali, počnite to, činite čim dobijete decu i napravite od toga mali porodični ritual. Doručak ne mora uvek da bude kaloričan i obilan, važno je da svi zajedno pojedete nešto ujutro pre odlaska u školu, vrtić i na posao. Neka od vas uče šta je zdrava ishrana i koje namirnice nam obezbeđuju dovoljno energije i snage za čitav dan. Na ovaj način znate da su deca nešto jela, da ih stomak neće boleti i da neće biti nervozni. Isto važi i za odrasle, umesto ispijanja silnih kafa i preskakanja obroka, uživaćete u svom poslu i onome što donosi vaš radni dan.

2. Redovno pranje ruku i održavanje higijene


Možda zvuči kao nešto što se podrazumeva, ali često predstavlja izazov za mnoge rodiltelje koji se svakodnevno bore s decom koja zaboravljaju da ruke moraju da se operu pre i posle jela, nakon dolaska iz vrtića i škole kući, a naročito posle igre u parku i sa kućnim ljubimcima.
I o važnosti redovnog i pravilnog pranja zubića, kupanja i pranja kose učite decu od malih nogu. Često deca preskaču pranje zubića, pogotovo ujutru čim ustanu, a neretko im i veliki umor ili neplanirano uspavljivanje budu izgovor za neoprene zubiće. Češljanje im takođe nije navika, pa roditeljima treba dosta strpljenja dok ne uhvate ritam i počnu sat eda provode ispred ogledala kada im svaka dlaka mora biti na svom mestu.

3. Fizička aktivnost


Danas deca previše vremena provode uz kompjutere, igrice i u zatvorenom prostoru, pa ih prosto treba terati napolje i učiti da uživaju u svežem vazduhu, vežbanju, pešačenju i fizičkoj aktivnosti. Ni ovo, nažalost, ne može da se reši preko noći, pa je najbolje da svi porodično provodite što manje vremena ispred televizora, a što više u šetnji.
I, da... Šetnja po tržnom centru se ne računa, ali obilasci gradova, pešaćenje šumskom stazom, odlazak na Jezero, vožnja bicikla, trotineta, rolera i te kako.

4. Zajednički obroci


Od trenutka kada počnu da jedu obroke namenjene čitavoj porodici, potrudite se da makar nekoliko puta u toku nedelje jedete zajedno. To će biti idealna prilika da ih učite bontonu za stolom, za razvijanje bliskosti, za iskrene razgovore, za deljenje iskustava... Naravno, kako rastu povećava im s ei broj obaveza, pa često ne možete da uklopite termine, ali zato vikende, poput nedeljnog ručka, zajedničkog doručka obavezno iskoristite.

5. Svakodnevo čitanje


Bilo da je u pitanju ista bajka kojom ćete ih uspavljivati svako veče, listanje slikovnica i zajedničko smišljanje priča, neka ritual druženja sa knjigom bude deo njihove svakodnevice od najmlađih dana. Samo tako će zavoleti čitanje, a to je, sećamo se svi mi odrasli, najbolji način za opuštanje.

6. Što manje gaziranih pića


Znamo da je nemoguće izbeći ih u potpunosti, ali potrudite se da ih pijete što ređe i što manje, jer gazirani napici negativno utiču na zdravlje, probavu i telesnu težinu. Umesto gaziranih sokova deci nudite vodu i sveže ceđene sokove bez dodatnog šećera. Nema izgovora kod loših napitaka, sve se da rešiti na jednostavan način, nekupovanjem namernica, koje nisu dobre za decu, među koje spadaju sve vrste sokova, osim onih prirodnih, koje sami napravite. U vašem friđideru treba da bude dosta jogurta,limuna, pomorandži, grejpfruta i drugog voća i deca će sama, videvši od vas praviti ukusne napitake, šejkove.

7. Dovoljno kvalitetnog sna


Oduvek se govorilo da deca rastu u snu, što nije daleko od istne. Neka spavaju koliko god im je potrebno, dozvolite im da u toku vikenda odremaju i duže nego tokom nedelje kada ustaju rano zbog vrtića, škole i obaveza. Zdrav, okrepljujuć san neophodan je i nama odraslima, a kamo li deci koja se razvijaju, 

8. Zaštita kože od sunca


Od trenutka kada smeju da krenu sa izlaganjem suncu, od prvog letovanja i mora, učite ih o važnosti korićšenja odgovarajućih preparata za negu kože i zaštitu od sunčevih zraka. Neka znaju i vreme kada treba da borave na suncu, da naočare, pored estetskog imaju pre svega zdravstveni značaj, ali i da šeširi i kačketi treba da budu sastavni deo njihove letnje odeće.

9. Korišćenje pojasa kao poštovanje pravila


Neka im pojas uvek bude vezan u toku vožnje, a kada dovoljno porastu da mogu sve da razumeju, razgovarajte s njima o bezbednosti u saobraćaju. Važno je da od malih nogu steknu naviku da se vezuju u autu, da bicikl i rolere voze sa štitnicima i kacigom, jer samo tako mogu da se sačuvaju od ozbiljnijih povreda. Roditelj ni u jednom od ovih slučaja nikakav izgovor ne treba da prihvataju. Normalno je da deca budu vezana, to se podrazumeva baš kao što treba da spavaju, jedu, kupaju se. O tome se ne pregovara, ali svakako treba da se razgovora i do detalja objasni važnost kako vezivanja u autu, sedenja u auto sedištu, tako i generalno ponašanja u saobraćaju.
Postavljena pravila u saobraćaju nisu ničiji hir već potreba da se zaštiti svoj i život drugih učesnika. Osim pravila u saobraćaju, i druga pravila treba poštovati kako zbog sebe tako i zbog okoline.


10. Pozitivan stav


Negovanje pozitivnog stava prema životu i u situacijama kada stvari ne idu onako kako bismo želeli uči se i usvaja od malena. Deca gledaju i uče od nas. Stoga im vi morate biti takav primer, optimizma, vedrine i pozivnog pogleda na izazovne životne situacije. Na taj način izgradiće više samopouzdanja i vere u sebe, što je neophdna osnova za uspešan i zdrav život. 

foto: bob-Dmyt-pixabay,ben-white-unsplash, parassseth-pixabay,bruce-mars-unsplash,stav-madison-oren-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvene igre 58/11272 mil
Društvena igra Metropol Nova društvena igra-trgovina nekretnina. Postanit...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Maxi puzzle RA13246
Ravensburger puzzle (slagalice) - Selfi Dino RA13246
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.090,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Strategija. Ekonomija. Planiranje. Iznenađenje. Osvojite celu Evropu, predvidite protiv...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.550,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvena igra logike i kombinatorike. Za decu stariju od 6. godina. Veoma interesa...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci