Predškolci
14.02.2022.

Strah od lekara se može prevazići

Većina dece ima “strah” od lekara. On često nije opravdan, ali imajte na umu da ih ona posećuju onda kada ih nešto boli pa je neretko asocijacija na doktore baš bol i neprijatan osećaj da pregled “boli”. Osim priče o značaju odlaska lekaru, evo još nekoliko metoda koje mogu pomoći da dete oslobodite straha.

Uz igračku “doktorski set” prevaziđite strah od lekara

 

Poređajte plišane drugare na krevet i uzmite stetoskop i druge delove seta da sve njih pregledate. Svakoj plišanoj igrački, odnosno njenom vlasniku postavite brojna pitanja vezana za njeno trenutno stanje. Detaljno je pregledajte i napišite recept. Zamolite ih da je obavezno dovedu na kontrolu kako bi ste pratili i oporavak.
Igrajući uloge pacijenta i doktora uz pomoć doktorskog seta dete će doživeti odlazak lekaru kao nešto sasvim normalno, pogotovo u momentima kada mu je potrebna pomoć. Ako ste u prilici, nabavite ili sašojte kostim lekara, kako bi ste u potpunosti ušli u ulogu. Zamolite dete da i ono bude lekar i pregleda sve svoje lutke.

Nabavite knjigu o poseti lekaru


Među brojnim dečijim izdavačima nalaze se knjige o poseti lekaru. Obavezno nabavite jednu od njih i redovno, pored ostalih, čitajte svom mališanu. Uđite u ulogu i dočaravajte atmosferu iz knjige. Dete će vas terati iznova da čitate i uz malo truda možemo mu postati jedna od omiljenih.

Neka dete ide kod lekara uvek sa jednim od roditelja


Bez obzira da li imate neku vrstu pomoći prilikom čuvanja deteta, kada je ono bolesno i samim tim veoma osetljivo, uvek se trudite da jedan ili, po mogućstvu, oba roditelja budu prisutna prilikom pregleda. Dete će videte kako opušteno razgovarate sa lekarom i savetujete se u vezi sa negom koju treba preduzeti. Iako je često zbog posla roditeljima teško da uzmu slobodan dan, pokušajte da zbog pregleda na kratko odete iz firme i budete sa svojim detetom. U prisustvu lekara i deteta nemojte nikada paničiti da dete ne oseti vaš strah i nervozu, već se trudite da budete vedri i raspoloženi, jer idete tamo gde znate da će vašem detetu biti pružena pomoć.

Detetov strah od lekara prihvatite sa uvažavanjem


Koliko god je vama suludo da se dete plaši, da unapred kreće da plače, da neće da izađe iz kuće jer zna gde ga vodite, pokušajte da vodite jedan smireni razgovor. Objasnite mu da pirlikom intervencije, poput pregleda grla ili davanje injekcije zaista može da ga boli, ali da sve to radite jer ga volite i da bi mu nakon toga bilo lakše, a bolovi prestali. Nema potrebe da mu govorite kako ne treba da se plaši i kako sve to ne boli, jer u takvim trenucima su deca jako osetljiva i sama pomisao na lekara im smeta.

Ne polazite bez omiljene lutke ili plišane igračke


Zamolite lekara da prvo pregleda plišanog drugara ili drugu omiljenu lutku pa tek onda dete. Ovakav pristup će smiriti malog pacijenta.

Ponudite nagradu


Pored toga što ćete obavezno dete, nakon obavljenog pregleda da pohvalite i  zagrlite odvedite ga u prodavnicu igračaka i nagradite simboličnim poklonom. To ne treba da bude nikakva skupa stvarčica, već znak pažnje i nagrada za prevaziđen strah. Pričajte i drugima i hvalite se hrabrošću malog pacijenta. Podržite njegovo “jadikovanje” baki i deki,ali uvek naznačite ispoljenu hrabrost.

Imajte na umu da se ne deca ne plaše svih lekara.Desiće vam se situacija da umesto vašeg izabranog dete treba da pregleda njemu nepoznati lekar. Sasvim je u redu da novom lekaru objasnite kakav odnos ima sa njegovim kolegom i koliko je značajno da ima strpljenja sa vašim detetom. 

foto:cdc-unsplash,Victoria_Borodinova-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Kostim Doktor 24670
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.529,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 415009
Kolica doktor, 415009
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišana kuca Fleki/Moli koja šeta  55/17997
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
2.399,00 RSD
Veličina
1
2

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci