Zdravlje
19.05.2020.

Kad ga zaboli stomačić isprobajte jedan od ovih prirodnih lekova

Od prvih nedelja života, kada se javljaju grčevi, do tinejdžerskog doba, pa i kasnije, bolovi u stomaku su jedna od najčešćih tegoba kod dece. Najčešći su između četvrte i osme godine zbog lenjih creva, neuravnotežene ishrane, razvoja organa za varenje ili stresa. Iako su bolovi i grčevi neprijatni, najčešće nema razloga za brigu, jer prolaze sami od sebe, a dok ne prođu, evo kako da detetu olakšate tegobe.

Za bol u stomaku spremite detetu čaj od kamilice

Ova biljka ima umirujuće i protivupalno dejstvo, opušta mišiće digestivnog trakta i potpomaže varenje. Detetu dajte mlak čaj, najbolje nezaslađen ili sa malo meda. Takođe, čaj od domaće nane daje veoma dobre rezultate u ublažavanju bolova u stomaku.

Kod bola u stomaku izazvanog mučninom pomaže mineralna voda sa đumbirom

Mineralna voda mnogima pomaže kod umanjivanja mučnine i kod problema sa varenjem koji izazivaju bolove u stomaku. Ukoliko u čašu mineralne vode stavite komadić đumbira i ostavite da odstoji najmanje sat vremena, upotpunićete njeno pozitivno dejstvo. Đumbir dokazano smanjuje pojačano lučenje želudačne kiseline, ublažava mučninu i upalu.

Stavite flašicu tople vode na stomačić kako biste ublažili bol

Ukoliko imate i termofor, još bolje! Ukoliko ga nemate, poslužiće i flašica napunjena toplom vodom koja podstiče protok krvi i na taj način umanjuje osećaj bola. U ovu svrhu možete koristiti i peškiriće zagrejane peglom.

Spremajte detetu lagane obroke da umire stomak

Sve dok traju bolovi deci spremajte hranu koja umiruje stomak, koja je lagana i ne podstiče dodatno lučenje želudačne kiseline. Prepecite mu tost, ponudite jogurt, bareni pirinač, ovsenu kašu i pire od pečenih jabuka. Čak i nekoliko dana nakon što bolovi prođu, savetuje se da detetu ne dajete masnu i začinjenu hranu koja će dodatno iritirati stomak. Supice i čorbe pomažu dobrom varenju a imaju i dosta hranljivih sastojaka koji će brzo oporaviti stomak.
Jogurt je namirnica koja sadrži dosta korisnih probiotskih bakterija koji vraćaju crevnu floru u normalu.Takođe, suvo voće ima pregršt korisnih materija a gotovo da nema deteta kom se ono ne dopada. Za mlađu decu, od sušenog voća možete napraviti kašicu.

Kako sprečiti bol u stomaku? Isprobajte refleksologiju. Mnogima je pomogla

Na stopalima se nalazi dosta refleksnih tačaka čijim masiranjem se opuštaju određeni delovi tela. Središnji deo luka na levom stopalu odnosi se na predeo stomaka. Jednom rukom uhvatite dečje stopalo a palcem druge ruke masirajte i stiskajte taj deo stopala dok mališan ne oseti umirivanje bolova i olakšanje u stomaku.
Deci koja često pate od problema sa stomakom generalni savet je da se više kreću i borave na otvorenom jer se na taj način poboljšava varenje i funkcionisanje stomaka.

Ukoliko bolovi i problemi sa varenjem ne prestanu ni posle nekoliko časova, ako dete izgubi apetit, ukoliko se pojave dijareja, zatvor i povraćanje, obavezno se posavetujte s pedijatrom.
foto:pxhere, pixabay, parenting.firstcry.com, mybaba.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno