Predškolci
04.05.2022.

Deca koja rastu okružena muzikom brže sazrevaju

Neke mališane nije lako zabaviti, jer im nijedna aktivnost ne drži dovoljno dugo pažnju, ali to samo znači da im niko nije našao „slabu tačku“, onu koju imaju sva deca, a to je muzika. Ona prija svima, i bebama, i zahtevnim trogodišnjacima, i tvrdoglavim osmogodišnjacima, i tinejdžerima. Uz nju će svi oni rado đuskati, pevati i svirati i, što je najbolje, uz nju će se brže razvijati.
Evo svih dobrih strana kraljice svih umetnosti, kako se još naziva muzika...

Muzika za bebe - podstiče razvoj govora i fonda reči


Studije iz devedesetih godina pokazale su da izlaganje muzici od najranijeg detinjstva pomaže deci da govore razgovetnije i da povećaju fond reči. Prof. dr Susan Halam sa Instituta za obrazovanje, govor i muziku Univerziteta u Londonu to objašnjava strukturom ljudskog mozga i savetuje roditeljima da što češće puštaju deci muziku i da što češće pevaju zajedno sa njima.
Ona naglašava da se u ranom detinjstvu kroz muziku najbrže uči maternji, a kasnije, posebno u pubertetu, strani jezici.

Muzika popravlja motoričke sposobnosti


Kada malo dete sluša muziku, ono instinktivno pljeska, skakuće ili igra u ritmu što mu pomaže da razvija motoričke sposobnosti kao što su ravnoteža i koordinacija. Pored toga, razvoju fine motorike još više će doprineti sviranje bilo kog instrumenta, bilo da je reč o malenom sintisajzeru, ksilofonu, frulici, bubnju, o klaviru ili nekom drugom „pravom“ instrumentu.

Ublažava stres i uliva sigurnost

 


Od prvih dana života, a možda i pre rođenja, kako tvrde neki ginekolozi, bebe mogu da se smiruju nežnom i opuštajućom muzikom. Odgovarajuća muzika pomaže detetu da utone u san, ako je vreme za spavanje, da se razbudi, ako je vreme za buđenje, da se razveseli, ako je tužno... Ako omiljene pesmice sluša sa roditeljima, naročito ako ih pevaju svi zajedno, kod deteta raste osećaj sigurnosti i bliskosti, što je dovoljan razlog da ovu vrstu zabave ne preskočite nijedan dan. A jednom, ako vam se učini da vam je dete talentovano, potražite stručnjaka koji će vas uputiti na određeni instrument i muzičku školu.

Foto: jelleke-vanooteghem-unsplash,alireza-attari-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Muzičke 34348
Akustična gitara
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci