Predškolci
02.02.2024.

Deca treba da crtaju

Deca vole da crtaju jer tako najlakše izražavaju svoja osećanja, misli, želje i strahove, naročito ako nisu izrazito verbalni tipovi. No, čak i mališani koji umeju jasno, a često i glasno, da kažu sve što im je na duši i pameti treba da provode što više vremena s bojicama i papirima jer će se tako najbolje pripremiti za čitanje i pisanje. Mnoga deca umeju da drže olovku, bojicu i flomaster i pre prvog rođendana, ali njima neće povlačiti nikakve smislene poteze. Međutim, kako dete raste, tako se njegove veštine popravljaju, pa će i crteži postajati sve bolji i bolji.
Evo šta možete da očekujete od malog deteta.

Od 12 do 18 meseci
U ovom uzrastu dete je već donekle razvilo finu motoriku pa će biti sposobno za crtanje prvih prepoznatljivih oblika, ali to ne važi za sve. Jedno će umeti da nacrta nešto nalik na krug, drugo će samo nevoljno da vuče flomaster po papiru. Deca se razvijaju različitim brzinama, a uz to imaju i različite sklonosti i interesovanja, pa nemojte da se čudite ako vaš mališan pokaže „veliki talenat“ ili potpunu ravnodušnost prema crtanju.

Od 19 do 25 meseci
Većina dece tek pred drugi rođendan počinje da pokazuje pravo interesovanje za bojice, olovke i flomastere, a nekima će ova aktivnost oduzimati veći deo dana jer će biti očarana svojim remek delima. Ovo je pravo vreme da se uključite, da počnete da crtate sa njima, kako bi ona mogla da vas oponašaju. Osim toga, imaćete ih na oku jer u ovom uzrastu, kažu iskusni roditelji, kreće žvrljanje po zidovima.

Od 26 do 30 meseci
Iz faze škrabanja dete ulazi u fazu bujanja mašte pa će vam potanko objašnjavati šta je nacrtalo. Iako vi nećete videti ništa drugo do bezbroj zelenih krugova i crnih fleka, ono će vam na papiru pokazati i zmiju i pantera koji se sa njom bori ili bilo koju drugu izmišljenu situaciju. U ovom uzrastu detetu je mnogo bitnije ono što je htelo da prenese na papir od onoga što mu je od toga pošlo za rukom.

Od 31 do 36 meseci
Iz nekog razloga deca pred treći rođendan pokazuju veću zainteresovanost za bojenje nego za crtanje. Neki psiholozi to objašnjavaju činjenicom da je dovoljno „veliko“ i „pedantno“ pa može da slaže boje i vodi računa o tome da ne prelazi ivice slika koje treba obojiti. Kako mu je fina motorika u međuvremenu dodatno tazvijena, dete ovog uzrasta podjednako dobro barata bojicama i flomasterima svih debljina, a počinje da se interesuje i za četkice i vodene boje.

Svo to crtkanje i bojenje je, kažu dečji psiholozi, sjajan uvod za učenje slova i pisanje jer, tvrde oni, i mališani od tri godine, ako im se pokaže, umeju da „preslikaju“ slovo V, A, O i E. Ukoliko dete nije zainteresovano za to ne treba ga forsirati, ali ne treba ni odustajati kako bi možda već sa pet godina, kada bi trebalo da zna da nacrta horizontalne linije, krug, kvadrat i ljude, prevazići svoje talentovane vršnjake.

Foto: dreamstime_m_95182553-Rawpixelimages

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Prazne pernice NS32469
3D Pernica prazna Kitty SC2208
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 102103FVS
Faro stočić za crtanje 8130
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Muzičke UNL-1990
Metalofon dvoredni Octopus UNL-1990
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 11/70507
Magična podloga za crtanje Dino 11/70507  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.399,00 RSD
1.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
06.
Dec
2023
Predškolci