Predškolci
13.02.2019.

Zabavite ih ležeći

Virusi koji ovih dana haraju stigli su skoro do svake porodice. Ako nisu bolesna deca, bolesne su bake i deke. Ako se mama još drži, tata je klonuo ili obrnuto. Posle brojnih neprospavanih dana i noći zbog skidanja temperature, kuvanja čajeva, davanja lekova i inhalacija, većina roditelja je na izmaku snage, a mala deca to ne shvataju. Osim što mama i tata, pored svih ostalih obaveza, treba da ih nahrane, okupaju i uspavaju, deca očekuju i da ih roditelji zabave. U ovakvim situacijama dobro će vam doći igre koje s njima možete da igrate i ležeći, čak i kroz polusan. Isprobajte ih!

Proglasite dete za ličnog lekara
Bili umorni ili bolesni, uvek možete da se uživite u ulogu pacijenta samo ako imate dobrog „malog doktora“ koji će da brine o vama dok leškarite. Smislite boljku koju treba lečiti i prepustite se stručnjacima koji će, čak i ako imaju samo dve i po godine, uspeti da izleče i slomljen skočni zglob, i kijavicu, i boginje... Ako se dovoljno uživite u ulogu, dete vam neće dozvoliti da ustajete, donosiće vam vodu, umotavaće vas u zavoje, meriće vam temperaturu, pa ćete možda moći i da odremate. A kad dete počne da gubi interesovanje, napravite od svoje postelje bolničku sobu punu pacijenata sa različitim dijagnozama, pa će „doktor“ medu moći da leči od upale pluća, kucu od upale uha, a lutku od dijareje...

„Preselite se“ u čitaonicu
Pre nego što uronite u jastuk, dovucite u krevet što više knjiga za sebe i za dete/decu pa se pretvarajte da ste u čitaonici. Nek svako čita svoju omiljenu knjigu ili neka makar gleda slike, s tim da vi možete za sebe da izborite privilegiju da čitate zatvorenih očiju. Ako je dete baš malo, neće biti teško da ga ubedite u to, jer mame i tate mogu sve, čak i to.
Ukoliko kod deteta još niste razvili ljubav prema knjigama ne računajte da će mu one baš dugo držati pažnju, pa ovaj trik koristite ako vam je dovoljan predah od 15-20 minuta.

Proglasite se za plesnog sudiju
Kad dođete u situaciju da jedva držite glavu, a deca pored vas skaču puna energije, organizujte plesno takmičenje koje ćete vi suditi. Napravite plej-listu njihovih omiljenih pesama ili pustite TV kanal sa muzičkim spotovima, sklonite stočić i fotelju kako biste napravili plesni podijum i udobno se zavalite na trosed.Dok se oni lomataju, uvijaju i izvode akrobacije kako bi vas zadivili, vi dremkajte i s vremena na vreme im udelite po pohvalu. Da bi igra bila zanimljivija, ubacite momenat „zamrzavanja“ i „usporen snimak“, a na kraju proglasite pobednike. Ako smatrate da će to izazvati rat, nek rezultat bude nerešen.

Organizujte potragu za blagom
Nađite desetak stvari, nekih sitnih dečjih igračkica ili figurica ne većih od palca i brižljivo ih sakrijte po kući. Deci recite šta treba da nađu, dajte im po jednu kesu ili kutiju za sakupljanje ulova i naglasite da ova igra mora da se odvija u potpunoj tišini. Podrazumeva se da deci treba postaviti i određena ograničenja, kako bi bila bezbedna – ne otvarajte fioke s noževima, ne penjite se na police i stolice, ne tražite „blago“ u ormarićima s kućnom hemijom ni na dnu tegle s brašnom. Ukoliko samo pomislite da vas deca neće poslušati, odustanite od ove igre ili je realizujte uz pomoć nekoga ko će ih nadzirati dok vi dremate ili spuštate temperaturu sebi.

Izvucite kutiju za „hitne slučajeve“
Za ovakve situacije valjalo bi imati unapred spremljene kutije sa igračkama, knjigama i sitnicama koje se vade sa vrha ormara samo kad zagusti. Dokle god deca veruju da je reč o nečemu specijalnom, što se dobija samo u posebnim prilikama, nije važno šta se nalazi u kutijama. To može da bude i njihova odeća i obuća koju su nosili dok su bili bebe, nekada omiljene igračke koje ste spasli od lomljenja i gubljenja, a može da bude i nova igračka koju mu još niste dali.

Pustite ih da se dosađuju
Ako znate da mogu da budu mirni, da neće napraviti neku štetu i da se neće povrediti, pustite decu da se dosađuju pored vas. Dosađivanje ima i svoje dobre strane, jer tera dete na razmišljanje i na akciju, naročito ako je naviklo na to da ga stalno neko animira. Prvo će se smarati, a onda će naći nešto čime će se zabaviti. Kad shvati da ne može da se osloni na vas ili nekog drugog, upoliće i glavicu i ručice da se ne bi dosađivalo. Na kraju će možda i da vas iznenadi svojom kreativnošću i domišljatošću.

Foto: rd.com, confusedparent.in, mouseandmagpie.com, bestforthekids.com, squinkies.com, momtastic.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci