Predškolci
13.10.2023.

Čitajte skrivene poruke

Da je svakome svoja muka najteža znaju svi roditelji koji se upravo bore sa grčevima, nicanjem zubića, privikavanjem na čvrstu hranu ili prohodavanjem. Ubeđeni da ništa nije teže od faze kroz koju upravo prolaze, ni ne slute šta ih tek čeka između drugog i trećeg rođendana. Većina dece u tom uzrastu počinje čudno da se ponaša, pa će roditelji morati da tumače šta se iza toga krije i šta treba da urade. Kao u prvim danima bebinog života, kada nisu znali da li plače zato što je gladna, žedna, uplašena, ukakana, umorna...
Bilo da upravo prolazite kroz to, bilo da želite da se pripremite za tu fazu, upoznajte se sa skrivenim porukama.

Nagomilava plišane igračke u krevetu
Poruka: Plašim se
Kad napuni dve godine detetu počinje da buja mašta pa će, između ostalog, početi da viđa čudovišta ispod kreveta i u ormaru, a suočiće se i sa noćnim morama. Da bi se osećalo koliko-toliko sigurno, potrebna mu je lična garda koju u većini slučajeva čine sve moguće plišane igračke koje će mu pružiti sigurnost kada se noću probudi usred strašnog sna.
Vaš odgovor: Ma koliko vi tvrdili da čudovišta ne postoje, za dete će ona i dalje biti i stvarna i strašna. Bolje je da se ne ubeđujete, već mu dopustite da se okruži igračkama koje će "oterati" strašne uljeze.

Negoduje u prisustvu nepoznatih ljudi
Poruka: Osećam se nesigurno
Deca se ne osećaju prijatno u društvu nepoznatih odraslih osoba, posebno ako ih je više i ako mu se neprekidno obraćaju. Ovde nije reč o stidljivosti, što ne bi bilo ništa čudno. Nešto drugo je u pitanju. Sigurno ni vama nije mnogo lepo na prijemima ili proslavama sa malo poznatih lica, pa ćete besciljno šetati sa čašom pića ili ćete se zagledati u svoj telefon. Zato ne krivite dete što se krije iza vaših nogu ili navlači duks preko glave.
Vaš odgovor: Dajte detetu vremena da se opusti i da se navikne na lica koja ga okružuju. Sa svima razgovarajte prijateljski kako bi videlo da je reč o sigurnom okruženju.

Krije se iza nameštaja ili zavesa kada kaki u pelenu.
Poruka: Želim privatnost
Dok se dete odvikava od pelena noša se obično „šeta“ po celoj kući, kako bi mu uvek bila dostupna, ali će ono u nekom trenutku shvatiti da odrasli piške i kake iza zatvorenih vrata. To je biti dovoljno da vršenje nužde doživi kao čin koji zahteva privatnost, pa će početi da se krije iza nameštaja kako bi napunilo pelenu.
Vaš odgovor: Kad god vidite da se dete povlači kako bi kakilo ponudite mu da to obavi u kupatilu, na noši ili WC šolji sa adapterom. Važno se samo da ga ne grdite i da budete strpljivi.

Baca hranu, udara sve oko sebe, lomi igračke
Poruka: Nešto me muči
Mirno, dobro, poslušno dete ponekad može preko noći da se pretvori u zlostavljača koji će zbog svake sitnice početi da plače, besni, baca igračke, hranu, pa čak i da udara. To se obično dešava zbog nemogućnosti da izrazi svoje želje i potrebe, zato što je preumorno, nenaspavano ili je provelo previše vremena gledajući crtaće kako biste vi mogli nešto da završite.
Vaš odgovor: Pokušajte da shvatite šta se događa, ali to ne znači da treba da tolerišete loše ponašanje. Potrudite se da bude sito i odmorno, smanjićete rizik od izliva besa. Ako „divlja“ zato što mu je dosadno, izvedite ga u šetnju koja će prijati i vama i njemu.

I znate šta... Za koju godinu, kad krenu novi izazovi, žalićete za ovom fazom.

Foto: dreamstime_m_90101123-Gstockstudio1, dreamstime_m_175449712-Whpics

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 319360ST
Kofer Disneyland Mickey Mouse 319360
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Stone lampe 037FD2006-5TVL
Stona LED lampa FD2006-5T VL
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drveni eduko kocka i muzički blokovi 44052
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci