Bebe
02.01.2023.

Kako uspavati bebu-trikovi za uspavljivanje beba

S obzirom na to da bebe prvih nekoliko meseci najveći deo dana provode spavajući ne kaže se bez razloga da se u snu najviše raste. Međutim, kako samo mali broj roditelja može da se pohvali da njihovo čedo lako zaspi, da spava veći deo noći i da se ne budi često, važno je uočiti šta bebi prija. Važno je znati kako će najlakše utonuti u san, kakav ritam hranjenja i spavanja joj najviše odgovara, i šta sve treba da učine kako bi joj san bio što mirniji.

Važno pravilo za uspavljivanje beba -neka spava na jednom mestu


Većina beba može da zaspi gde god da je stavite, u kolevci, autosedištu, nosiljci, kolicima ili čak i na vašem krevetu dok čitate knjigu ili odmarate. Međutim, bebe vole rutinu pa se trudite da uvek spava u svom krevecu jer će se na taj način najlakše uspavati pošto poznaje prostor i oseća se sigurno. Takođe, nije preporučljivo da beba često spava u vašem krevetu jer nakon toga neće želeti da zaspi sama. Jedino kada se mazite sa njom, kada je presvlačite ili se igrate i čitate joj može biti i na vašem krevetu a kada je vreme za spavanje, odnesite je na njen dušek za krevetac.

Kako naučiti bebu da se sama uspava


Sasvim malu bebu teško ćete naučiti da se uspava sama,pa nema potrebe ni da pokušavate prvih nekoliko dana. Najbitnije je da bez nervoze uspostavite sebi i bebi ritam. Imajte na umu da bebe imaju nerazvijeni centralni nervni sistem pa nisu u stanju da povežu cikluse sna i reaguju i na najmanji mogući šum u svojoj okolini. Česta noćna buđenja, pogotovo u samom početku su sasvim normalna stvar, ali imajte na umu da će ta faza brzo proći. No, bebe zaista prolaze kroz “teške faze” u svom najranijem detinjstvu pa na loš san često utiču grčevi, rast zubića, ojedi, eventualne temperature i bolesti pa je većini njih teško uspostaviti ritam spavanja. 
I sami temperament bebe može da utiče na čvrstinu i dužinu sna, ali ipak postoje neke tehnike, koje se mogu primeniti.

Tehnike za uspavljivanje beba-podela na blage i stroge metode

Pustite bebu da se isplače

Podrazumeva da ne reagujete na bebin plač. Jednostavno pustite bebu da se isplače i nakon toga umiri i uspava. Ovo je veoma teška tehnika i za same roditelje, koji se bore sami sa sobom jer je bebin plač intezivan i izaziva burnu reakciju roditelja. No, roditelj, ako je čvrsto rešio treba da izdrži ovaj period, da povremeno udje u sobu i obrati se bebi nežnim glasom, ali bez podizanja. Eventualno pevušenje pored kreveca, češkanje ili nežno dodirivanje da se beba umiri. Za dosledne roditelje svega par dana je dovoljno da beba usvoji ovaj način uspavljivanja.

Metoda stolice za uspavljivanje beba


Za roditelja zahtevnija tehnika uspavljivanja jer podrazumeva da mora da provede vreme u sobi dok se beba ne uspava. Beba sve vreme vidi roditelja, ali nije u njegovom naručju. Na ovaj način možda reaguje manje burno, ali svakako će joj trebati vremena da se uspava. Da bi ste pregurali ovaj period, najbolje da obezbedite blizu kreveca udobnu fotelju, da čitate neku knjigu tako da Vam beba vidi lice. Ako ste vični pletenju, heklanju, eto prilike da se na ovaj način opustite.

Uspavljivanje bebe tehnikom “podigni, uteši, spusti”


Za bebu je ovo manje stresan način uspavljivanja jer podrazumeva da je roditelj prisutan i da povremeno bebu uzima u naručje, pomazi, otpevuši neku pesmicu i vrati u krevetac. Bebu inače sve vreme roditelj mazi rukama i pevuši joj dok ona pokušava da se uspava. Uzima je u ruke tek nakon burnog plača i bebinog negodovanja. Thenika je dobra za primenu kod mlađih beba.

Ferberova metoda uspavljivanja beba


Ova metoda je najmanje surova za roditelje i bebe, a podrazumeva da u određenim vremenskim razmacima obilazite bebu, pomazite i izađete iz sobe. Svaki put sobu napuštate na duži vremski interval. Krenite prvu proveru nakon tri minuta,  udjite u sobu, pomazite bebu, nešto joj šapnite i izađite. Sledeći ulazak je nakon pet minuta ia svaki naredni posle deset minuta. Narednih dana pravite sve veće razmaka između obilazaka.Roditelji, koji su primenili ovu tehniku kažu da je i delotvorna.
No, za bilo koju tehniku uspavljivanja imajte na umu da je važno pravilo da što ranije krenete s aprimenjivanjem, lakše će ih beba usvojiti. Ako je mališan već navikao da se uspavljuje na ruke, da ga ljuljuškate, teža će biti faza samostalnog uspavljivanja. 

Igračka za uspavljivanje beba


Igračke za bebe nisu neka zvanična tehnika, ali svakako jesu pomagalo. Beba već samostalno od trećeg meseca može da povlači muzičku igračku na potez i sebe uspava. To su one igračke koje zakačite na krevetac blizu bebine glave tako da je beba lako dohvati. One moraju da proizvode nezan umirujuci zvuk. Najbolje je da beba već od rođenja ima takvu jednu igračku, koja je uvek uz nju, i u kolicima i u auto sedištu.

Ljuljanje bebe kako bi se umirila


Verovatno ste, dok ste još bili trudni, primećivali da je beba mirna dok se krećete, međutim, čim rešite da malo odmorite i umirite se, ona počinje sa „skakanjem“. Zato je sada uspavljujete laganim ljuljanjem i njihanjem jer su takvi pokreti idealni za opuštanje.

Zvuk za uspavljivanje bebe - Puštajte joj umirujuću muziku


Veoma je važno da bebu ne osatvljate u potpunoj tišini. Dok je bila u vašem stomaku, uspavljivali su je otkucaji srca, disanje i vaš glas. Najbolje je da joj nabavite igračke koje emituju umirujuću muziku, a možete ostaviti i lagane zvuke prirode ili muziku na računaru ili TV-u u drugoj sobi. Takođe, neki roditelji kunu se u takozvanu belu buku, tj. zvuke koje emituju pojedini električni aparati kao što su fen, ventilator, klima, računar. Pronađite ono što bebi najviše prija.

Obratite pažnju na dnevnu dremku


Mnogi roditelji imaju stav da ukoliko beba spava mnogo tokom dana, da će to uticati na njen noćni san. Međutim, ako se beba tokom dana ne naspava koliko bi trebalo, tj. koliko god joj prija, uvek se mogu javiti problemi pri uspavljivanju jer će biti veoma nervozna pa je nikako ne treba ograničavati u popodnevnom snu.
 

Dajte šansu cucli


Ukoliko beba nikako ne može da se umiri, ne plašite se da joj date i cuclu koja važi za jedno od najefikasnijih sredstava za umirivanje. Međutim, dozvoljavajte je bebi samo povremeno kako se na nju ne bi navikla, što kasnije može loše uticati razvoj vilice. Važno je da bebi date i malo vremena da se umiri i utone u san. Ne očekujte da odmah nađe idealni položaj i zaspi. Ukoliko ne prestaje da plače probajte da joj pevate, da je ljuljuškate i proverite da li je u periodu kada je muče grčevi ili nicanje prvih zubića jer se tada veoma često dešavaju problemi sa snom. Ukoliko vas iz bilo kog razloga brinu neke od navika spavanja vaše bebe, obavezno konsultujte pedijatra koji će moći da vam da najbolji savet za miran san vaše bebe.

foto: PublicDomainPictures-pixabay, StockSnap-pixabay,Ben_Kerckx-pixabay,-ana-tablas-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Guralice 11/70179
2u1 guralica igračka za bebu 11/70179
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent  Pihilip Blender 2 u 1 SCF870/20
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
25.699,00 RSD
28.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dodatna oprema SKU60705
Kids II Lounge Buddies Infant Positioner je plišani jastuk, čije konture vam o...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.499,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno