Bebe
15.11.2018.

Slušajte sebe, a ne druge

Kada beba uđe u kuću, posebno ako je prva u porodici, mlade roditelje dočekaće bezbroj saveta i savetnika. Mamu će prijateljica ubeđivati jedno, kuma će tvrditi da baš to ne sme da se radi, pa će obe bake zahtevati da njihova bude zadnja jer one, naravno, sve najbolje znaju. Svaka od njih je sjajna majka, ali svojoj deci, pa im se lepo zahvalite na dobrim namerama, okrenite se svom čedu i osluškujte njegove želje i potrebe.
Grešićete! Pa šta? To je deo roditeljstva. Nećete biti ni prvi ni poslednji roditelji koji nisu iz prve shvatili šta treba, a šta ne treba da rade. Ako vas baš interesuje, evo najčešćih grešaka...

1. Guranje bebe pod stakleno zvono
Dobra higijena je izuzetno važna, naročito u prvim nedeljama bebinog života, ali to ne znači da svaku stvar koja dolazi u kontakt s njom treba neprekidno da brišete alkoholom, niti da svaki čas iskuvavate i sterilišete flašice, dude, pribor za jelo... Preterivanje može da vam se obije o glavu, jer dete neće razviti snažan imunitet. Ovo, naravno, ne važi u prvim danima i nedeljama života prevremeno rođenih beba jer su one podložnije infekcijama i njihovi odbrambeni mehanizmi se sporije razvijaju.

2. Pretopljavanje bebe i pregrevanje prostorija
Tačno je da je organizam beba osetljiviji u prvim nedeljama i da ih ne treba razgolićivati da se ne bi prehladile, ali ne valja ni da ih pretpljavate. Počeće da se znoje, a to povećava rizik od prehlade, zbog promene temperature, ali i od osipa.
U prostoriji koja je zagrejana na 20-22 stepena Celzijusa bebi će biti dovoljna pamučna zekica koja pokriva i stopala. Ukoliko primetite da su bebi šačice ili stopala hladniji, utoplite je, a ako se znoji u predelu vrata i glavice, oslobodite je viška odeće.

3. Hodanje na prstima i danju i noću
Hodanje na prstima, gašenje telefona i svih uređaja nije preporučljivo jer će bebi početi da smeta i najmanj šum. Kada napuni mesec i po dana, ciklus spavanja se menja i bebin san počinje da se usklađuje sa periodima svetla i tame u toku dana. Spavanje tokom dana počeće da se proređuje ili skraćuje, pa će se noćni san preuzeti primat. Tokom dnevne dremke beba treba da se navikava na normalne zvuke iz okoline.

4. Svakodnevno temeljno kupanje sapunom
 Svakodnevnim korišćenjem sapuna, makar on bio i najblaži, uklanja se zaštitini sloj sa kože i ona postaje osetljivija. Biće dovoljno da bebu temeljno kupate svaki drugi dan, a da nakon svakog menjanja pelena dobro očistite guzu vlažnim maramicama ili vlažnim sunđerom.

5. Teranje inata sa bebom koja plače
Tek rođene bebe uvek plaču iz nekog razloga - ili su mokre ili su gladne, možda im je hladno ili suviše toplo. Suviše su male da bi umele da manupulišu, pa ih zato kad zaplaču odmah uzmite u naručje i otklonite ralog uznemirenosti. Tako će beba sticati poverenje u roditelje jer joj oni na taj način pokazuju da su tu kada su najpotrebniji.

6. Zapostavljanje sopstvenih potreba 
Mnoge mame se trude da odmah nakon porođaja budu na vrhu zadatka, da budu doterane, odmorne, vesele, nasmejane, da nađu vremena za ostatak porodice i prijatelje iako im nije ni do čega. Varijacije raspoloženja su normalne, kao i umor, pa bi valjalo da se ipak malo više posvete sebi i svojim potrebama, a da tuđe očekivanja stave na stranu makar dok se ne uspostavi hormosnki balans.
Ukoliko se silite da budete dobro čak i kada se ne osećate tako, iz straha da će vas drugi okarakterisati kao majku koja nije dovoljno posvećena detetu, lošu suprugu, ćerku ili prijateljicu, gubićete energiju i osećaćete se loše. Prirodno je da imate strah, normalno je da se ne osećate spremnom na sve ono što majčinstvo nosi sa sobom i sasvim je u redu potražiti pomoć najbližih, naročito u prvim nedeljama nakon dolaska iz porodilišta.
Samo budite nežne prema sebi, osluškujte bebu i njene potrebe, ali i sebe i ritam koji vam prija. 

foto: momjunction.com, cuidadoinfantil, unamamanovata, besame.cr, somosmamas, reader's digest

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno