Deca
09.10.2019.

Znate li zašto beba od prvih dana treba da se uspavljuje sama

Samo oni koji su uspavljivali bebu koja ne želi da spava znaju kakve su to muke. Podočnjaci do kolena, snaga i strpljenje na izmaku, a beba sve neumornija i sve upornija u nameri da od roditelja iznudi još koji poljubac, još koju uspavanku, još malo maženja.


Iscrpljeni roditelji će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi beba zaspala što - ležaće pored nje na bračnom krevetu, tapkaće je po guzi, maziće joj lice i kosicu, pevaće joj uspavanke, držaće je za ručicu, ljuljaće je do iznemoglosti, nudiće joj flašicu s mlekom ili vodom, dubiće na trepavicama ako treba, samo da zaspi kako bi je premestili u krevetac. A onda će se išunjati iz sobe, uz pomoć nindža tehnika i baletskog hoda na prstima. Najzad! U krevecu je! Spava!


Sve što činite da uspavate bebu dovešće do toga da ona u uzrastu od četvrtog do osmog meseca počne da se budi noću. Prvo jednom, dva puta, a onda na svakih desetak, petnaest minuta ili, u najboljem slučaju, na sat, dva. Ako ste je uspavali ljuškanjem, budiće se zato da biste je ponovo ljuškali. Ako ste joj pevali uspavanke dok ne zaspi, budiće se da joj pevate ponovo. Ako se uspavala sisajući ili uz flašicu mleka, budiće se da jede iako nije gladna... Beba će tražiti ono u čemu uživa, a vi ćete biti zbunjeni.

Bebin mozak se brzo razvija pa ih je između četvrtog i osmog meseca teško prevariti jer su mudrije. E, tada počinje celonoćna žurka


Novorođenčad uglavnom spavaju i tada je dovoljno da ih site i presvučene spustite u krevetac. Nema potrebe da ležite i stojite pored njih, da ih ljuškate i češkate, zaspaće svakako. Kad prođe nekoliko meseci beba će početi da se budi sa očekivanjem da sve bude isto kao prvih dana kada je tonula u san. Ona se seća da ste bili pored nje, sada niste, pa će početi da vas doziva plačući.


Jedino rešenje je da bebu stavljate u krevetac budnu, da ugasite svetlo i da napustite sobu, jer je to ambijent s kojim će se suočiti kada se probudi u toku noći. To ne znači da treba da izbegavate maženje, dojenje, uspavanke, ljuškanje i češkanje. Naprotiv! Sve to treba da radite, ali dok je beba budna. Čim počne da sklapa okice, stavite je u krevetac, poljubite je, mahnite i izađite iz sobe. Ne glumite nindžu i ne iskradajte se, pa će beba to prihvatiti kao deo rituala i neće vas tražiti kad se probudi, osim ako nije gladna, mokra, uplašena ili bolesna. Ali to je već druga priča.
Foto: parents.com, youtube, thebump.com, nurseriesworld.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno