Bebe
05.11.2021.

Kako prepoznati nicanje zubića kod beba?

Bebe vam ne mogu vam reći da li plaču zato što im rastu im zubići, jer imaju grčeve ili se ipak radi o nečem ozbiljnijem. Zato je jako važno da znate da prepoznate simptome izbijanja prvih zuba. 
Ako imate sreće, nicanje prvih zubića nećete ni primetiti, ali ti srećnici su retki. Ako ste u onoj drugoj, brojnijoj grupi - pažljivo pogledajte koji su simptomi karakteristični za izbijanje prvih zubića. 

Simptomi nicanja zubića

Kad krenu zubići da niču beba pojačano slini
Pojačano slinjenje roditelji odmah povezuju s rastom bebinih zubića. Ali bebe rano počinju sliniti i zbog otvaranja žlezda slinovnica koje počinje u trećem mesecu, a tada bebama još ne izbijaju prvi zubi. Prvi zubići se javljaju od četvrtog do šestog meseca, a slina koja ih prati ustvari je prirodan način olakšavanja boli. Zašto? Pa zato što ona pomaže pri ublažavanju upaljenih desnih i pojačano se stvara kod izbijanja svakog novog zubića.

Javlja se osip kod beba od slinjenja
Pojačano slinjenje i osip idu ruku pod ruku. Neke bebe toliko se sline da im se osip proširi i po vratu. Zato bi bebinu kožu trebalo bi češće tapkati čistom platnenom krpom, a nadraženo područje mazati masnom kremom kako bi se stvorio zaštitni sloj.

Beba je nervozna i plačljiva
Jedan od čestih simptoma nicanja zubića je bebina plačljivost. Beba je vidno nervozna, neraspoložena, nije smirena, razdražljiva je, sve joj smeta, od dodira do buke. Pošto beba nema drugi način da izrazi svoja osećanja, ona plače.

Smanjen je apetit
Kada zubići izbijaju desni su upaljene i natečene, pa dolazak hrane ili kontakt sa kašičicom može biti bolan. Zato dok zubić ne izbije, sasvim je normalno da vaša beba neće imati apetit. 

Svrbe je desni, trpa u usta sve što dohvati
Desni kroz koje izbijaju zubići bebu pomalo i svrbe. To je razlog zašto gura svoje prstiće u usta kad god stigne, ali i sve ostale predmete do kojih stigne u nadi da će joj pomoći.

Nicanje zubića može biti praćeno temperaturom

Javlja se temperatura, ali do 38 stepeni. Blago povišena temperatura često prati nicanje zubića. Ali morate znati da temperatura koja se javlja usled izbijanja zubića nikad nije viša od 38 stepeni. Sve više od toga znak je bolesti i potrebno je da se odmah javite lekaru.

Dentokind olakšava nicanje zubića


Nicanje zubića zna da bude veoma bolan proces i najčešće je traumatičan i za bebu i za roditelje. Što je najgore, ova faza sledi odmah nakon faze grčeva i ume da traje i po nekoliko meseci. A roditelji dobro znaju koliko je to neprospavanih noći, suza, plača. U jednoj kliničkoj stuiji sprovedenoj u Rusiji tokom 2009, u kojoj je učestvovalo 200 dece, utvrđena je bezbednost i efikasnost primene homeopatskog leka Dentokind kod dece sa simptomima bolnog nicanja prvih zuba. Dentokind tablete mogu se naći i u našim apotekama, a preporuka za primenu ovakve vrste lekova jeste - da se tablete rastvore u kašičici vode ili direktno daju detetu da ih otopi u ustima. 

Sponzorisani tekst
foto: daniel-thomas-unsplash,

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac ortopedic,120/60
Dušek ortopedik • Poliuretanska pena - gustine 25kg/m3 • Žičano jezgro...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plišani pingvin koji ponavlja reči i igra 11/62467
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno