Bebe
22.08.2022.

Trikovi koji pomažu da se beba sama uspava

Zamislite svoje dete od godinu dana, možda nešto mlađe ili starije, koje treba samo spustiti u njegov krevetić i bez ljuljanja, pevanja, hranjenja, grljenja i suza mu date poljubac i nakon toga da se samo uspava. Zvuči neverovatno?

Ključni trenuci za uspavljivanje beba

Stručnjaci i istraživanja koja su provedena govore da je to itekako moguće, ali da su ključna prva četiri do pet meseci života, jer je u tom periodu važno početi učiti dete da se samo uspava.Takođe, studije su pokazale da je mnogo bolje za dete da se samo uspava, bez bilo kakve asistencije.

Samouspavljivanje se mora naučiti

Potrebno je spomenuti da je većinu beba potrebno naučiti samouspavljivanju, dok manji broj to ima urođeno. Samostalno uspavljivanje beba uključuje ponajpre motoričke funkcije same bebe, koje većina roditelja vrlo lako može prepoznati. To uključuje: sisanje palca, sisanje dude varalice, držanje za obe ručice, diranje nosa ili uha, trljanje očiju, sisanje mekanog ćebenceta, tkanine ili gumene igračke. Zbog toga je važno da dete ima slobodne ruke kako bi moglo dirati svoje lice i telo. Čak možete pomoći bebi na način da joj stavite ručice na lice ili na predmet koji voli.

U počecima učenja možete pomoći s češkanjem po kosi, laganim tapšanjem, recimo po području guze ili stomačića, pevušenjem lagane uspavanke. Dopustite bebi da se istražuje i da se samoinicijativnim pokretima polako uspavljuje. Nemojte je sputavati. Recimo, većina ljudi sklanja bebine prste istog trenutka kada dotakne usta, što je greška, jer upravo je to jedan od načina uspavljivanja.

Kada naučiti dete da se samostalno uspavljuje?

Najbolje je početi kada beba ima četiri do pet meseci. Ako započnete prerano, biće više problema. Bebe mlađe od četiri meseca još ne mogu kontrolisati vlastite pokrete, pa bi zbog toga uspavljivanje bilo mnogo teže. Osim toga, još uvek se navikavaju na svet oko sebe i previše su zavisne od mirisa majke, otkucaja srca, topline i tako dalje…

Ne brinite se, bebe do trećeg – četvrtog meseca ne stiču navike, barem ne koje su dublje ukorenjene i koje bi mogle stvarati probleme u spavanju, pa je slobodno uljuljajte u san.

Kako početi?

Prvi način

Vrlo je važno da se naoružate strpljenjem, da ne požurujete i da idete korak po korak kako bi se bebino telo i um navikli na nove veštine i obrasce vašeg ponašanja. Polako napredujte od držanja, grljenja, ljuljanja i zajedničkog uspavljivanja prema tome da se beba sama uspava. Ključ je u laganim koracima s kojim ćete doći do željenog cilja.

1. korak
Trenutana vam je tehnika uspavljivanje držanjem u rukama i ljuljanje, pevanje i slično, tako dugo dok ne zaspi, te je tek tada premeštajte u njen dušek za krevetac.

Ono što je vrlo važno vama kao roditelju jeste da se pripremite da spustite bebu u krevetić minut – dva prije nego što u potpunosti utone u san. To za neke roditelje nije lako.

2. korak
Nemojte odmah očekivati veliki uspeh. Trebaće vremena dok beba ne prihvati da je spuštate u krevetac pre nego što zaspi. Nekim bebama će biti potrebno nekoliko večeri, nekima duže. No, budite uporni tako dugo dok beba ne dosegne stadijum da ne plaće dok je spustite u krevetić. Verovatno će u početku beba plakati, no nemojte je odmah dizati iz krevetića, nego je pokušajte utešiti dok je u krevetiću. 

3. korak
Nakon toga pomerate granicu stavljanja u krevetić, odnosno stavljajte je sve ranije i ranije, recimo dok je napola uspavana i na kraju, kada je u potpunosti budna.

Drugi način

Osmodnevni trening

Prvi do četvrti dan
Izaberite igračku ili ćebence koju vaša beba posebno voli i koja je svaki puta nasmeje. Dajte je bebi svaki put kada je uspavljujete.

Peti do sedmi dan
Kako se beba navikava na predmet ili igračku, počeće je povezivati s utehom pre spavanja i samim spavanjem. Na primer, dok beba zaplače u toku noći, u ruke joj stavite tu igračku ili predmet, umesto dojenja. Neće uspeti iz prve, trebaće vremena da se beba navikne.

Osmi dan
Beba bi trebalo polako već imati usvojenu naviku da zaspi s tim predmetom. Ako se probudi u noći, nemojte odmah juriti k njoj, nego joj dajte do pet minuta vremena da nađe taj predmet u krevetiću i ponovno sama zaspi.

Ako i ne uspe u tako kratkom vremenu, budite uporni. Ako, primer, odlučite da je vašem detetu i dalje potrebno dojenje u noćnim satima, tu tehniku nemojte primenjivati za to doba.

foto: carlo-navarro unsplash, pexels-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Guralice 11/70179
2u1 guralica igračka za bebu 11/70179
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Dušeci za krevetac lux medicot, 135/65
Dušek za krevetac - Lux Medicot 135 x 65
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Luka rasklopivi dušek za prenosive krevece    
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.599,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno