Deca
20.08.2021.

Da li sisanje palca može biti opasno i kako se rešiti ove navike?

Navika sisanja palca kod beba formira se još u stomaku, u šta su se uverile mnoge mame prilikom ultrazvučnih pregleda tokom kojih se može videti kako beba prstić drži u ustima. I kada se rodi, najčešće nastavlja sa tom navikom jer je ona umiruje i prija joj. Pored toga, za prstićem dete poseže i kada je uplašeno, umorno, kada mu je dosatno, ili se pak opušta pred spavanje. Sisanje prsta pomaže mu i da nakon noćnih buđenja ponovo lako utone u san. 

Da li je sisanje palca opasno?

Mnoge roditelje brine ukoliko njihovo dete ima ovu navuku jer smatraju da će ostaviti loše posledice na zubiće. Mešutim, nisu svi načini na koje dete sisa palac štetni. Deca koja sisaju palac retko, samo u trenutcima pred spavanje ili kada su uzneireni, ne podležu velikoj opasnosti od krvljenja zubića i kasnije potrebe za nošenjem proteze. 
Posmatrajte mališana dok sisa palac kako biste uočili da li to radi energično i učestalo da biste na vreme počeli sa iskorenjavanjem ove navike ako za to bude potebe. Ukoliko primetite bilo kakve promene u usnoj doplji mališana, promene u pravcu u kom izrastaju zubići, ranice i crvenilo, ili ako pak ne možete sami da procenite da li rizik postoji, javite se dečjem stomatologu koji će vas adekvatno posavetovati kako možete pomoći mališanu da se uspešno i trajno oslobodi ove navike ukoliko se proceni da će mu štetiti. 

Da li ova navika može sama da iščezne? 

Većina dece sa ovom navikom prestane između druge i treće godine. Kod manjeg procenta dece, ona se zadrži i malo duže, pa pod pritiskom drugara iz vrtića i predškolskog najčešće nestane u tom uzrastu. 
Ono što nikako ne bi trebalo da radite je da mališana kažnjavate, kritukujete pred drugima da biste pokušali da ga postidite kako da bi samo odlučilo da prestana sa tom navikom jer ono to radi nesvesno. Na taj način možete samo postići suprotan efekat pa će dete palac početi da sisa još više. 
Pojedini roditelji detetu na prsić stavljaju flaster ili na razne načine pokušavaju za zaljute prstić kako bi mališan prestao sa ovom navikom. Međutim, ovo nisu dobri načini jer ćedete to doživeti kao kaznu za nešto što mu pričinjava zadovoljstvo i ostaće potpuno zbunjeno, ljuto ili uplašeno. 
Deca od ove aktivnosoti obično odustanu sama kad pronađu drugačji način da izraze svoje potrebe ili kada otkriju neku drugu aktivnost koja će im pričinjavati zadovoljsto. Recimo, mnoga deca sisaju palac kada su gladna. Međutim, kada odrastu i nauče da izražavaju svoje potebe, moći će roditeljima da kažu kada su gladni pa za ovavkom navikom više neće biti porebe. 
Druga deca često sisaju prst dok gledaju televiziju pa, ukoliko primetite da vaš mališan to radi, zaokupite mu pažnju sa nekom drugom aktivnošću. Ako primećujete da je to radi samo kada je iscrpljeno, dozvolite mu da duže spava ili da ima i popodnevnu dremku kada je to potebno. 

 

Šta je najvažnije za rešavanje ovog problema?

Za odvikavaje od bilo čega najbitnije je svakao strpljenje. Ukoliko je mališan dovoljno odrastao da sa njim možete lepo da razgoavrate onda mu svakako objasnite zbog čega sve sisanje palca može biti štetno, kako sve može loše da utiče na njegove zubiće, osmeh i da će ukoliko do toga dođe, morati da jedno vreme nosi protezu i slično. 
Jedan od načina koji može dati dobre rezultate je da dete uporedite sa njegovim omiljenim crtanim junakom i pričate sa njim o tome kako on nema takvu naviku. Ne bi trebalo da detetu u trenucima kada je možda bolesno, premoreno ili iz nekog razloga uplašeno, da branite da sisa palac i da mu tada pokušavate objasniti zbog čega to ne bi trebalo da radi, jer to samo može biti kontraproduktvno. Takve razvogore i objašnjavanja ostavite za momente kada je smirenije, nije pospano ili gladno. 
Trudite se da mališan uvek bude okružen slikovnicama, omiljenim igračkama ili okupiran zanimljviim igrama, kako ne bi mislilo na ovu naviku i bio u iskušenju da je upražnjava iz dosade. 

Šta mogu biti posledice sisanja palca? 

Često prisustvo palca u ustima deteta utiče na prirodan odnos usana i jezika a vremenom se gornja vilica transformiše. Kao posledica nastaju nepravilnosti u nicanju zubića u gornjoj vilici, ne samo mlečnih, već zbog nepravinog razvoja vilice ovaj problem ostaje i kada krenu da se pojavljuju stalni zubi. Gornji zubi se pomeraju ka napred a donji ka jeziku pa nastaje "otoreni zagrižaj". U kom stepenu se može razviti deformacija zavisi od načina na koji dete sisa palac, intenziteta kao i učestalosti ove navike. 

Kako dete odvići od sisanja palca?

U procesu odvikavanja ili dok dete još uvek nije počelo intenzivno da sisa palac, ponudite mu cuclu. Budite međutim obazrivi jer i ona može da izazove probleme ako se dete suviše navikne na nju. Međutim, ona je malo manje štetna jer ima anatomski oblik pa neće toliko, kao palac, gurati gornje zubiće napred i izazvati deformaciju vilice. Takođe, pedijatri i dečji stomatolozi smatraju da je lakše osloboditi se dude nego navike sisanja palca. 
Kod starije dece svakako izbegavajte kritike i kažnjavanja, budite smireni, istrajni i pozitivni. Umesto da ga kažnjavate onda kada sisa palac, nagradite ga onda kada to ne radi.  Veći izazov može biti noćno sisanje palca koje ne možete konstolisati a i kod deteta se javlja gotovo refleksno, pa je u takvim slučajevima poželjno potražiti savet dečjeg stomatologa, pedijatra ili psihologa. 

U otklanjanju ovog problema važno je pronaći pravi uzrok detetovog straha, uznemirenosti i nezadovljstva jer kroz sisanje palca ono samo umiruje sebe u datoj situaciji. Proverite da i je možda gladno, da li je imalo loš san, da li ga je uplašila neka od slika iz knjige ili scena iz crtanog filma, ili je samo umorno i treba mu pauza od spoljašnjih nadražaja. 

foto: ethan-hu-unsplash,martin-dube-unsplash,sean-foster-unsplas

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Podloge za igru SKU11753
Podloga za igru Neptun under the sea 11753
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.640,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru 113063fvs
Playgro klavijatura podloga zaigru 113063
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru 11/70504
Muzička podloga za igru 11/70504
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 700014 lic
Glodalica magarence Laki 700014
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.284,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno