Deca
12.06.2023.

Spavanje beba-Na ove načine pomozite bebi da lakše i čvršće zaspi

Novorođenče u prva tri meseca ima izraženiju potrebu za jelom nego za spavanjem. Kasnije, kako raste, potrebe se menjaju kao i rutina. Bebama je često potrebno dosta vremena da se umire i zaspu, a dešava se i da se bude često tokom noći. To ih čini nervoznim, pa i roditelji budu na kraju iscrpljeni od nedostatka sna. Potrebno je zato uočiti kakve su bebine potrebe za snom, kako se smenjuju faze u spavanju, kao i sam ritam sna. Roditelji moraju vremenom da otkriju koji je najlakši način uspavljivanja koji njihovoj bebi prija i šta joj pomaže da najbrže zaspi i da san bude čvrst. 

Spavanje beba i njene potrebe za snom u prvih nekoliko meseci

U toku prva dva meseca života beba može jesti na svaka dva sata ukoliko sisa a ako jede na flašicu čest i nešto ređe. Potreba za hranom nadmašuje potebnu za snom u ovom periodu. Beba može da spava 10 do 18 sati u toku dana, a često to bude tri do četiri sata u komadu. Pošto bebe ne razlikuju dan od noći, jedu i spavaju bez obzira na deo dana, pa se tako vrlo često bude i posle ponoći i ne mogu da zaspe dok ne sisaju. 
Između trećeg i šestog meseca bebe mogu da odspavaju i po šest sati u komadu i od tada počinje stvaranje rutine u spavanju. Međutim, između šestog i devetog meseca može ponovo doći do promena pa već počinje da shvata da je recimo vreme za spavanje kada ostane sama, ali se može desiti da u takvim situacijama krene i da plače kako bi neko od roditelja ostao uz nju. 

 

Spavanje bebe-izgradite rutinu

Svi roditelji znaju da bebe posebno vole rutinu pa ako je izgradite postepeno još dok je beba mala i ne odstupate od nje, mališan će lakše da zaspi, san će biti čvršći i čak i kada se probudi tokom noći, odmah nakon hranjena zaspaće veoma brzo. 
Sa uvođenjem rutina mnogi roditelji kreću već nakon navršenih šest do osam nedelja. Uspostavljanje rutine sastoji se od kombinacije redovnih aktivnosti pre spavanja koje bebi prijaju i pomažu joj da se umiri. 

Spavanje bebe i grčevi

U periodu kada bebe imaju grčeve uspavljivanje i miran san postaju poseban izazov. Bebe obično ne mogu da spavaju u komadu, nervozne su i razdražljive. Kako biste joj olakšali ovaj period, pred spavanje pokušajte da joj lagano izmasirate stomak i da uradite lagane vežbice kako bi se grčevi smirili. Nežno savijajte bebina kolena ka stomaku i okrećite ih u smeru kretanja kazaljke. Na ovaj način ćete izmasirati bebin stomačić i grčevi će se ublažiti. 
Takođe, kako biste pomogli mališanu da se oslobodi viška vazduha iz želuca, postavite ga na stomak i lagano masirajte leđa. Međutim, veoma je bitno da ovo ne radite neposredno nakon obroka kako dete ne bi povratilo. 

 

Spavanje beba i aktivnosti koje mogu pomoći bebi da lakše zaspi

Sve aktivnosti koje beba ima pre spavanja treba da budu mirnije i laganije kako se ne bi razbudila. Ove aktivnosti takođe treba obavljati po istom rasporedu svako veče.
Kada beba poraste, dinamičnije igre treba praktikovati tokom dana a sve večernje aktivnosti treba svesti na minimum kako se pre sna mališan ne bi razbudio. Mnoge bebe opušta kupanje u toploj kupki pre spavanja jer ih prijatna voda dodatno ih umiruje. 
Ukoliko beba ima neku omiljenu aktivnost a koja je pogodna za period pre sna, uvek je ostavljajte za sam kraj večeri i sprovodite je u prostoriji u kojoj beba spava, što će joj pomoći da se raduje spavanju i te trenutke vezivaće za prijatnu aktivnost i za svoju sobu tj. krevetić. 
Trudite se da atmosfera u bebinoj sobi uvek bude ista tj. da ako se probudi u toku noći, svetlo i zvukovi budu isti kao kada je zaspala: Ako je uspavljujete uz noćno svetlo, neka ono ostane uključeno i tokom noći ako je moguće.  

 

Ukoliko beba voli da se uspavljuje u rukama, ljuljuškajte je i umirujte dok ne dođe na rub sna pa je onda spustite u krevetić gde će ona sama zaspati. Ne bi trebalo da čekate da beba potpuno zaspi u naručju a svakako izbegavajte često uspavljivanje na rukama kako se ne bi u potpunosti navikla na ovo. 
Tokon noćnog sna ali takođe i tokom dana, treba obratiti posebnu pažnju na bebinu bezbednost. Bebu uvek spušajte na leđa. Podloga na kojoj beba spava trebalo bi da bude čvrsta i ravna. Stoga izbegavajte svakodnevno spavanje u autosedištima ili ljuljalicama. Ukoliko se desi da beba ovako zaspi premestite je na ravnu površinu. 
Svi mekani i labavi predmeti trebalo bi da budu izvan kreveca. Preporučljivo je da beba spava u istoj sobi sa roditeljima, ali nikako u istom krevetu jer to vrlo lako pređe u naviku i nakon toga je teško bebu vratiti u njen krevetac. 

Ove stvari takođe mogu pomoći za lagano uspavljivanje bebe 

Pored rutine kupanja, ljuljuškanja i hranjenja pred spavanja može pomoći i zlatni saveznik svake mame  - varalica. Neke bebe mogu početi i sa sisanjem prsta što ih takođe umiruje. Međutim, nije korisno navikavati bebu na varalicu jer će onda uspavljivanje povezivati uvek sa njom, pa ako se desi da joj ona tokom noći ispadne i bude van njenog dometa, neće moći sama da se umiri i produži san i počeće da plače. 
Veoma male bebe vole da su ušuškane pa je zato povijanje izuzetno važno kako bi mirno spavale. Ovo je čuva i tokom noći od buđenja koje može biti uzrokovano Moroovim refleksom kako se nazivaju iznenadni pokreti tela, poput trzanja. Pelene pomažu bebi u održavajnju toplote dok im se u potpunosti ne razvije termoregulacioni sistem. 
Lagane melodije ili zvuci prirode mogu pomoći nekim bebama da se umire i zaspe. Zvuk vode koja teče, ptičice, zvuci talasa, pa čak i zvuci usisivača ili fena ( takozvana "bela buka") umiruju bebu i pomažu im da lako utonu u san. Takođe, dosta noćnog osvetljenja pravljenog za bebe ima u sebi i lagane melodije koje pomažu mališanu da se umiri. 
Imajte na umu da bi ova pomoćna sredstva trebalo da budu samo privremeno ili povremeno rešenje kako beba ne bi navikla da se uspavljuje uvek uz neke zvukove, varalicu ili sisanje prsta. 

Kao i odrasli, svaka beba je svet za sebe, neke imaju čvrst san, neke se bude na svaki šum. Pojedine su veoma poslušne kada dođe vreme za spavanje, dok se druge opiru i teško ih je uspavati. Ono što je svakako veoma važno je ne odstupati od rutine pred spavanje koja mališanu prija kao i od satnice na koju je navikao. 

foto: hollie-santos-unsplash, vitolda-klein-unsplash, chris-anderson-unsplash

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Stone lampe TBUNEU03 gb
Stona lampa u obliku predivnog Jednoroga u pastelnim bojama izgleda trendy u svakoj s...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.100,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Noćno svetlo 39443mag
Noćna lampa sa zvukom 39443
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Noćno svetlo 4270-3892T
LL NOĆNA LAMPA Sa tajmerom za podešavanje vremena trajanja muzike od 5 i 15 ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno