Bebe
13.05.2015.

Kako i kada su nastala prva dečja kolica?

Prva dečja kolica, poznata i kao kolica za bebe, konstruisana su davne 1733. godine. Osmislio ih je arhitekta Villem Kent, a trebala su da služe za zabavu deci Vojvode od Devonshirea.

Imala su lepe korpe ispletene od pruća koje su se postavljale na ukrašeni drveni okvir sa četiri točka. Mogla su se upregnuti i vući ponijem, kozom ili psom. Izgledalo je to veoma simpatično.

Ovaj novitet se strašno dopao engleskoj eliti, a dame iz visokog društva su se nadmetala čija će kolica biti lepša i udobnija. Posao izrade dečjih kolica je cvetao...

Dovitljive mame

Sledeća velika promena koja se dogodila u razvoju kolica bila je zaprega sa dve ručke, tako da ih je umesto životinje vukla odrasla osoba. Kasnije, nakon što je mnogo dece propalo iz korpe, šipka je smeštena između ručki koja je dozvoljavala odraslima da upravljaju korpom, a time imaju i veći nadzor nad mališanima. 

Međutim, jedna od promena na dizajnu je zaobišla zakon. Naime, bilo je ilegalno upravljati vozilom sa četiri točka - peške. Nakon što su mnoge mame i dadilje dobile kazne i upozorenja zbog guranja kolica, proizvođači su počeli proizvoditi kolica na dva ili tri točka.

Proizvodnja dečijih kolica doživljava procvat nakon Prvog svetskog rata, zahvaljujući posleratnom “bejbibumu”, ali i sve češćem korišćenju plastike u proizvodnji.

Plastika zamenjuje skupo drvo i korpe od šiblja te se koriste spojnice od hromiranog metala, što je značilo i znatno niže cene. Mnoge promene uvedene su i u dizajnu, poput dubljih korpa, užih točkova, ručnih kočnica, a smanjena je i visina kolica.

Četrdesetih godina prošlog veka predstavljena su kolica na guranje, preteča današnjim kolicima, iako mnogo veća od ovih koje sada viđamo.

Inače veliki preokret u dizajnu i razvoju dogodio se 1965. godine kad je engleski aeronautički inžinjer Oven Maclaren saslušao žalbe svoje ćerke koja s kolicima nije mogla u avion. Iskoristivši svoje znanje, Mclaren je dizajnirao kolica od laganog aluminijuma koja su se mogla sklopiti kada nisu bila u upotrebi. Takozvana "kolica kišobran" postala su veliki hit i popularna su i danas.

Potrčite s bebom

Sledeća velika promena u dizajnu dogodila se 1984., kada je Phil Baechler pokušao trčati zajedno sa svojim tek rođenim sinom koji je bio u kolicima. Shvatio je kako su neprilagođena za trčanje i kako se odmah zaustavljaju kada dođu u dodir s travom ili peskom.

Počeo je eksprementirati sa aluminijumskim cevima i točkovima bicikla i nakon nekog vremena došao do kolica sa tri točka, popularno nazvanim "babi jogger" koja su se rekordno brzo rasprodala na zadnjoj strani magazina za trčanje po ceni od 200 dolara po komadu. Mame su bukvalno poludele za ovim modelima dečjih kolica koja su i danas neprikosnoven trend u celom svetu.

Mnoge poznate ličnosti u SAD voze ova ubedljivo najpopularnija kolica na zapadu. Zašto? Zato što su praktična, urbana i veoma je lako njima rukovati u bilo kakvim uslovima, zbog veoma kvalitetnih amortizera na točkovima. Uz sve ove karakteristike "babi jogger" su veoma lepa i udobna dečja kolica, što znači da će vaša beba u njima uživati.

Baby Jogger je poznata marka koja se specijalizovala za proizvodnju sportskih kolica za trčanje. Ova kolica predstavljaju pravo rešenje za pokretljivost u gradskim uslovima. Njihova mala težina čini ih idealnim za obavljanje hitnih poslova ili celodnevne ekskurzije po gradu.

Ponudu Baby Jogger kolica možete pogledati OVDE

foto: mojpedijatar.co.rs, klinfo.hr, menda.rs
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno