Bebe
26.02.2019.

Bebe rastu na mahove

Iako su današnja deca visinom nadmašila generacije svojih majki i očeva, baka i deka, postoje neke zakonitosti u njihovom napredovanju. Bebe tokom prvih godinu dana porastu 25 centimetara, deca školskog uzrasta godišnje dobiju 5 centimetara, a tokom puberteta "iždžigljaju" čak 10 cm, a kod većine njih se sve to dešava "skokovito" i na mahove. Pedijatri ističu da se kod većine dece veći skokovi u napredovanju mogu primetiti posle tri nedelje, šest nedelja, tri meseca i šest meseci, ali ima i malaca koji se ne uklapaju u prosek i statistiku.
Evo kako da znate da vam dete ubrzano raste...

Konstantno je gladno
Taman kada pomislite da ste uspostavili ritam dojenja i da znate kada je beba gladna a kada sita, ona počinje da traži da jede i van tog rasporeda. To se dešava zbog ubrzavanja metabolizma, pa su bebi potrebne dodatne količine mleka za razvoj kostiju i uvećanje mišićne mase. U tim slučajevima mami se preporučuje da bebu doji što češće, svaki put kad zatraži.

Ima potrebu da spava duže
Neki roditelji primećuju da se u određenim periodima raspored spavanja menja, da beba spava duže ili češće nego obično. To samo potvrđuje staru izreku da bebe rastu u snu koja ima i naučno utemeljenje.

Postaje kenjkavije
Čim je gladna ili nenaspavana, beba počinje da plače i buni se i to više nego obično, a sigurni ste da su sve njene potrebe u tom trenutku zadovoljene. Plačljivost i kenjkavost može da bude i posledica blagih bolova koji se javljaju usled ubrzanog rasta i kod beba, ali i kod dece od tri-četiri godine i kod pubertetlija. 

Većina beba se, kažu pedijatri, uklapa u ove obrasce, ali to ne znači da roditelji treba da odbace mogućnost da iza svega stoje i neki drugi uzroci. Ako je beba konstantno gladna, to može da znači da prilikom podoja ne dobija dovoljno mleka. U tom slučaju bebu treba dojiti duže ili češće, a ako je nervozna i neispavana, moguće je da je muče grčevi.

foto: firstcryparenting, blogbabycare, gugu.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno