Bebe
11.03.2024.

Svi vole masažu, pa i bebe

Bebama, dok su još sasvim male, ne treba puno da bi bile zadovoljne – redovno hranjenje, čiste pelene, kvalitetan san i mnogo, mnogo nežnosti i ljubavi. Bebe sve to osećaju, iako vam se čini da nisu svesne svog okruženja.

Blagodeti masaže za bebe

Maženje i konkakt sa mamomi tatom krucijalni su za pravilan emotivni i psihički razvoj novorođenčeta. Kada beba malo odraste, pokušajte da u vašu rutinu uvrstite i masaže koje, ne samo da će produbiti vašu vezu sa bebom, već će pomoći i jačanju mišića i kostiju, što će pozitivno uticati i na razvoj motorike.
Masaža, posebno večernja pred spavanje, pomoći će da beba mirnije i čvršće spava, jer deluje opuštajuće, a može da bude i od koristi ako je muče grčevi. Pre nego što počnete sa masažom, pripremite bebi-ulje ilil losion, topao peškir i lagano ćebence, a uz to se potrudite da beba bude odmorna i zadovoljna. Položite je na topao peškir i krenite masažu od stopala prema glavi. Ukoliko je potrebno, prekrijte pokrivačem deo tela koji u tom trenutku ne masirate.

Koraci masaže bebe

Pratite bebine reakcije, da li joj se masaža dopada, da li negoduje i kako se ponaša. Ukoliko primetite da joj masaža ne prija, pokušajte u nekom drugom trenutku. Savetuje se da prvo počnete sa masažom nogu, pošto su one najmanje osetljive i najlakše se prilagođavaju. Kružnim pokretima lagano masirajte prvo butine pa se spustite do stopala. Krenite sa petama, preko tabana i pređite svaki prstić ponaosob.
Kad pređete na ruke, krenite od nadlaktice, pa preko podlaktice i dlanova do svakog prstića.

Beba treba da bude raspoložena za masažu

Gornji deo tela i ramena masiraju se nežno i polako, a sa stomačićem budite posebno pažljivi. Koristite samo vrhove prstiju prateći smer kazaljke na satu, a potom „iscrtavajte“ slovo U. Potom lagano skupite bebine noge i nežno ih gurajte ka stomačiću.
Kada beba počne sama da podiže glavicu, položite je na stomak i nežno joj masirajte leđa. Veoma je važno da masažu ne sprovodite neposredno nakon jela ili ako je beba razdražljiva i pospana. Vodite računa da pokreti budu nežni, ali ne preblagi. Tokom masaže pričajte sa bebom i smešite se zajedno sa njom ili joj pevušite što će je dodatno opustiti. 

foto: onlyyouqj-freepik, valuavitaly

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Koferi 37.393.23
Kofer Minnie ABS 55cm 37.393.23
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
11.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvene igre 11/96968
Sef kasica 11/96968
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interesovanja 108220ct
Barbie set u kupatilu 108220
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Muzičke 11/70917
Muzički tepih - Na farmi 11/70917
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno