Tri dana do Četvrtog Avent festivala dojenja, još dva dana za prijavljivanje! Mi smo već uzbuđeni, jer smo spremili sjajan program, pozvali smo vrhunske stručnjake, a uz to imamo i podršku brojnih prijatelja „Dečjeg sajta“ kojima je briga o potrebama trudnica, majki i beba svakodnevni posao, opredeljenje i životna misija.
Da ne bude da niste znale šta možete da propustite ako se ne prijavite i ne dođete na Festival dojenja, evo programa.

Festival će otvoriti predstavnik Ministarstva zdravlja, a zatim će vas pozdraviti prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK „Narodni front“ i autorka i koordinatorka Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta.
Organizovali smo i dve jednočasovne radionice – „Da li ste spremne za dojenje“ i „Najveći izazovi u dojenju i kako ih prevazići“ – koje će voditi Milena Popević, vršnjačka savetnica za dojenje. Pričaće vam o uspostavljanju laktacije, o položajima za dojenje, ragadama i mastitisu, od uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje postoje jednostavna rešenja.

Spremili smo vam i zdravstveni panel sa četvoro stručnjaka koji će vas osloboditi mnogih strahova, strepnji i dilema, a uz to će vas naučiti ono najvažnije – kako da budete zdrave i srećne da bi i vaše bebe bile zdrave i srećne.
U panelu ćete ponovo videti dr Stanković koja će vam ovog puta, osim o važnosti dojenja i zbližavanja mame i bebe, govoriti i o fiziološkoj žutici, vakcinama i o tome zašto je važno da mama bude smirena i spokojna. Naučiće vas kako da se nosite sa malim „manipulantima i filozofima“, a možda ćete čuti i njenu čuvenu priču o mama-maci.

Tik uz prim. dr Stanković sedeće doc. dr Svetlana Janković, specijalista ginekologije i akušerstva, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“ i jedan od predavača na Kursu podrške dojenju. I ona će vam objasniti kako će izgledati prvi sati vašeg boravka u porodilištu i prvi podoj, a uz to će vam objasniti šta da očekujete na porođaju, kada da krenete u porodilište, šta da radite ako „probijete“ termin, zašto ne treba da slušate strašne priče o strašnim porođajima i šta vas očekuje od prijema u porodilište do kraja porođaja...

A kako se u trudnoći često zanemaruje važnost oralnog zdravlja, koje umnogome utiče na zdravlje bebe, na zdravstveni palel smo pozvali i dr Tanju Belić, specijalistu dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“. Ona će vam objasniti kako se u trudnoći pravilno neguju zubi, kako učestalo povraćanje utiče na zubnu gleđ, zašto u trudnoći zubi stradaju i zašto češće dolazi do upale desni. Otkriće vam da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći, smeju li trudnice da snimaju zube i mogu li upale zuba da ugroze plod, a uz to će vas upoznati sa pravilima oralne higijene kod beba koje sisaju.

Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar, jedan je od stručnjaka koji učestvuju u zdravstvenom panelu, ali će imati i specijalan zadatak. Malo će vam pričati i pravilnoj ishrani u trudnoći i nakon porođaja, o odabiru namirnica, napadima gladi, zdravim zamenama za grickalice, optimalnom unos tečnosti, a onda će preći u „Njam, njam kutak“ i baciti se na pravljenje bebi kašica u „Philips Avent“ blenderima 4 u 1. Jeste da su bebeće, ali vi ćete moći da ih probate.

Ali to nije sve... Jelena i Danijela, dobre vile iz „Halo bebe“ i "Philips Avent" pumpice za izmlazanje, predstaviće vam mobilnu aplikaciju za podršku dojenju, Maja Bosnić, doktor muzikologije i muzički pedagog, naučiće vas koju muziku da puštate bebi tokom trudnoće, a koju nakon porođaja, a imaćemo i nagradni kviz sa vrednim poklonima naših sponzora.
A kako je za dojenje veoma važna podrška, sa sobom možete da povedete nekoga na koga računate u tim trenucima – supruga ili dečka, mamu ili svekrvu a možda i neku trudnu drugaricu.

Festival će biti održan u petak 5. oktobra od 12 do 17 časova u SPC „Šumice“, Ustanička 125. Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i bićete registrovana učesnica Avent festivala dojenja.

Foto: americana-pictures.com, momjunction.com, dentalcarebyclairetierney.co.uk, pixabay, cnn.com, messyspaghetti.com