Festival dojenja
23.09.2019.

Proslavite Nacionalnu nedelju dojenja na Šestom festivalu dojenja

Kao i godinama unazad, u 40. sedmici, što simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a „pada“ od 1. do 7. oktobra, širom Srbije biće obeležena Nacionalna nedelja dojenja. A kako dojenje nije isključiva odgovornost majki, već čitave porodice, pa i šire zajednice, ovogodišnje manifestacije odvijaće se pod sloganom „Podrži dojenje – osnaži roditelje. Sada i ubuduće“. Nama iz „Dečjeg sajta“ poseban poziv nije potreban, jer mi buduće majke, majke koje doje, njihove partnere, porodice i, naravno, bebe, podržavamo svakog dana i svakog meseca evo već tri godine.


Do sada smo organizovali 33 radionice za podršku dojenju i pet festivala dojenja kroz koje je prošlo više od 2.500 trudnica i nekoliko desetina mladih majki, a pred nama je Šesti Avent festival dojenja. Zakazali smo ga za petak 4. oktobar, usred Nacionalne nedelje dojenja, u SPC Šumice (Ustanička 125), od 12 do 17 sati.

Mi znamo koliko je mamino mleko dragoceno, ali znamo i koliko dojenje može da bude traumatično ukoliko mlade majke nemaju podršku uže i šire porodice, zdravstvenih radnika, ali i čitave zajednice. Zato smo po šesti put pozvali vrhunske lekare, sertifikovane savetnice i društveno odgovorne kompanije da zajedno ohrabrimo buduće roditelje i pomognemo budućim majkama da što duže i što uspešnije doje svoje bebe.


Kao i do sada, Milena Popević, savetnica za dojenje, otkloniće sve strahove i strepnje budućih majki, razrešiće sve njihove dileme, odgovoriće na sva pitanja... Pričaće o laktaciji, o potencijalnim problemima kao što su ragade i mastitis, o položajima za dojenje, dojenju na zahtev.

Ako Milena ne stigne da odgovori na sva pitanja, tu će biti i patronažne sestre iz Telefonskog savetovališta „Halo beba“, koje je po šesti put pokrovitelj festivala.


A na interaktivnom zdravstvenom panelu trudnice očekuje nekoliko vrhunskih stručnjaka. Ginekolog-akušer će im objasniti zašto ne treba da slušaju strašne priče o strašnim porođajima, razloge za i protiv epidurala, zašto ne treba insistirati na carskom rezu, šta ženu očekuje od prijema u porodilište do kraja porođaja...

Neonatolog će im pričati o tome kako dojenje utiče na stvaranje neraskidive veze mame i bebe i kako izgleda boravak u bebi-frendli porodilištima. Objasniće im kako se uspostavlja laktacija i kako to da je bebi u prvim satima dovoljno tek nekoliko kapi mleka, zašto je važno da mama bude smirena...


Jedna od tema, koje se često nepravedno zapostavlja, biće nega zuba u trudnoći. O njoj će govoriti stomatolog DZ „Voždovac“, još jednog pokrovitelja festivala. One će nudućim majkama objasniti zašto u trudnoći zubi stradaju, kako povraćanje deluje na zubnu gleđ, da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći, a pričaće i o oralnoj higijeni beba koje sisaju...

Na ovom, Šestom Avent festivalu dojenja, po prvi put će u okviru zdravstvenog panela biti reči i o anksioznosti i depresiji u trudnoći i nakon porođaja. Psihijatar DZ „Voždovac“ će objasniti trudnicama kako da znaju da li im je potrebna stručna pomoć, od koga treba da je traže, šta su razlozi za zabrinutost, a šta normalni strahovi u trudnoći i nakon porođaja...


Nutricionista-dijetetičar će i ovog puta pričati o pravilnoj ishrani trudnica i ishrani majki koje doje, o optimalnom unosu tečnosti i uvođenju nemlečnih obroka za bebe, a usput će u „Njam-njam kutku“ spremiti dve ukusne kašice. One su namenjene malcima, koji nam dolaze na svaki festival, a za mame smo spremili vodu i vrhunske domaće kiflice.
Osim posluženja, „Rosa“ je za sve učesnice obezbedila majice za dojenje i pelene na kojima će mašinski biti izvezeno ime bebe koju čekaju. Zato molimo sve buduće majke da nam u prijavi za festival, koja je obavezna, navedu kako će im se beba zvati.
Ali ni to nije sve... Poklone su spremili ostali prijatelji Dečjeg sajta, počevši od generalnog sponzora Šestog Avent festivala dojenja, kompanije MCG. Tu su i „Mama Natura“, „Dunav osiguranje“ i Švajcarska banka matičnih ćelija.
Ulaz je besplatan, ali je zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje obavezno. Jednostavno je... Samo kliknite OVDE i bićete registrovana učesnica Šestog avent festivala dojenja.
Mnogo ćete naučiti, lepo ćete se družiti, pa ćete kućama otići ohrabrene, srećne i sa poklonima.
Foto: Decjisajt.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno