Roditeljstvo
18.03.2024.

Ovo treba preživeti...

Roditeljstvo mnogi često porede sa skokom iz aviona bez padobrana jer tokom propadanja ništa ne može da se uradi, kao što ništa ne može da se uradi ni kada dete uđe u fazu inaćenja. U prvom slučaju ne pomaže čak ni molitva, dok u drugom, kažu psiholozi, čelični živci mogu da vam sačuvaju zdrav razum i porodičnu stabilnost.
Evo nekoliko izazovnih faza, tumačenja dečjeg ponašanja i saveta koji mogu malo da pomognu.

Na svaki zahtev i molbu kaže NE


Dok dete ne progovori roditelji s nestrpljenjem čekaju prvu reč, ma koja bila, ne računajući da će za samo koji mesec žaliti što sve to nije malo okasnilo jer će ubrzo na svaku svoju molbu, sugestiju, naredbu i zabranu dobijati po jedno izričito NE. A to ume da traje godinama.
Ovo je, kažu psiholozi, zdrava i normalna faza jer dete tokom nje uči da se bori za sebe, da nameće sopstveni ukus bilo da je reč o hrani ili odeći, da kreira sopstveno vreme i da se protivi zabranama.

Instant rešenje: Deca se nećkaju uglavnom pred roditeljima, druge osobe koje vole (omiljena tetka, komšinica ili junak iz crtaća) rado poslušaju. Ako ne želite da čujete NE sledeći put recite „Pepa Prase te moli da pojedeš ručak do kraja“ ili „Baka te zamolila da pokupiš igračke“.

 

Ne skida pogled sa ekrana


Samo ljudi koji nemaju nikakav kontak s decom mogu da žive u ubeđenju da će njihovi klinci odrastati bez televizije, telefona i tableta, sve dok im stvarnost ne poremeti planove. Elektronske sprave su danas neizbežne jer živimo tehnološkoj eri, pa nije realno odvojiti decu od njih, naročito kad roditeljima treba predah ili malo mira da završe posao.

Instant savet: Budite im dobar primer i nemojte da trošite sate i sate s telefonom u rukama, ispred televizora i računara. Deci ograničite vreme koje može da provede pred ekranom i ne popuštajte. Ako ste dosledni, neće se buniti.

Odbija da vam smanji trošak za pelene


U fazi privikavanja na nošu postoje mnogi usponi i padovi, s tim da na ove druge nijedan roditelj nije spreman. Kad posle dve nedelje „odrađivanja posla“ van pelena dete ponovo počne da kvasi i prlja gaćice nema tog roditelja koji može da ostane smiren i optimističan. Neki će misliti da dete to radi namerno, drugi će biti ubeđeni da postoji neki dublji psihološki problem, a suština je da ono još nije spremno da kontroliše pražnjenje.

Instant savet: Dozvolite mu da samo izabere nekoliko pari gaćica jer će mu biti žao da ih prlja. Ne vršite pritisak i ne poredite dete s drugom decom, svojom ili tuđom, jer će, kad bude spremno, samo odbaciti pelene.

 

Sve hoće da uradi samo, a ne ume


Do pre samo nekoliko meseci i nedelja dete se za sve oslanjalo na vas, a sada sve hoće samo. To ne bi bio nikakav naročit problem da ume i da može, ali u početku to ne ide tako. I ovo je, kažu psiholozi, sasvim normalna faza tokom koje deca izuzetno mnogo uče i napreduju i zato nije važno što je košulju zakopčalo pogrešno, što je pola kašike supe sručilo u krilo, što je perući kosu prosulo pola bočice šampona ili je razbilo koleno penjući se uz stepenište.

Instant savet: Pustite ga da pokušava, da greši, da pada, da se raduje sopstvenim uspesima. Budite strpljivi i, ako baš niste na kraj srca pokušajte da sve posmatrate s vedrije strane. Slatko ćete se smejati, a ono će mnogo naučiti.

Foto: kod-dece-dreamstime_xxl_123218067-fizkes, dreamstime_m_112488730-Katarzyna-Bialasiewicz

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno