Festival dojenja
19.04.2019.

Devojke, spremne ste

Sudeći po komentarima pomalo umornih, ali nasmejanih i zadovoljnih trudnica, mladih majki, nekoliko budućih baka i očeva, kao i po rečima predavača, sponzora i izlagača, pred „Dečjim sajtom“ je veoma težak tadatak – da organizacijom, sadržajem i atmosferom nadmaši upravo završeni Peti Avent festival dojenja. Otvorila ga je Aleksandra Bogdanović, osnivač i direktor „Dečjeg sajta“, žena zahvaljujući kojoj je do sada više od 2.200 majki naučilo kako da doji svoje bebe.
U četvrtak se stiglo do skoro 2.500 edukovanih trudnica.

Neke gošće su poranile skoro sat vremena, druge su kasnile koji minut, ali sve od početka znale da ih, osim kvalitetnih i korisnih izlaganja, očekuju dobro druženje i zabava.

Trudnice se, kao i mlade mame u parkićima, brzo i lako upoznaju jer dele ista interesovanja, jer imaju iste teme, dileme, strahove i pitanja. Ni ove naše devojke nisu bile ništa drugačije, pa su ćaskale kao da se oduvek poznaju. 

U publici su bile mlade mame koje su nakon rođenja prvog deteta imale problema sa uspostavljanjem laktacije, pa su došle sa konkretnim pitanjima, ali i trudnice koje su poželele da čuju šta ih sve očekuje nakon porođaja.

U jednom trenutku organizatori su u veliku svečanu salu Sportskog centra "Šumice" morali da unesu dodatne stolice. 

Iako je bilo dovoljno mesta za sve, neke buduće mame su se odlučile za izležavanje na strunjačama koje ne bi bile tako udobne da nije bilo podrške i oslonca budućih očeva.

Milena Popević, sertifikovana savetnica za dojenje, naglasila je da će majkama dokle god doje, a naročito u početku, biti dragocena podrška partnera i ostatka porodice, i pohvalila buduće očeve koji su  došli na Festival sa suprugama.

Pričala je o uspostavljanju laktacije, ragadama i mastitisu, uvučenim bradavicama i brojnim drugim poteškoćama za koje postoje jednostavna rešenja, a trudnicama je pokazala i u kojim sve položajima mogu da doje.

Nakon Mileninog izlaganja trudnice su znale da su spremne za dojenje, a posle obraćanja prim. dr Ljiljane Stanković, neonatologa GAK „Narodni front“, autorke i koordinatorke Nacionalnog programa za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta, shvatile su da će svojim mlekom bebi preneti ljubav, sigurnost, inteligenciju i dobro zdravlje.

O važnosti kontakta "koža na kožu", na čemu se odnedavno insistira u našim porodilištima, o njegovom blagotvornom uticaju na opšte zdravstveno stanje bebe i razvijanje neraskidive veze između majke i njenog čeda, govorila je doc. dr Svetlana Janković, ginekolog-akušer, šef Odseka akutne patologije trudnoće Odeljenja porodilišta GAK „Narodni front“ i jedan od predavača na Kursu podrške dojenju.

Jedna od učesnica zdravstvenog panela bila je dr Tanja Belić, specijalista dečje i preventivne stomatologije iz DZ „Voždovac“, pokrovitelja Petog Avent festivala dojenja. Ona je objasnila koliko je oralno zdravlje važno za zdravlje ploda i za zdravlje buduće mame, a trudnice je iznenadio njen savet da u prvim danima i mesecima nakon porođaja sa stomatologom porazgovaraju o nezi bebinih desni i zubića koji tek treba da niknu.

Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar, govorila je o pravilnoj ishrani i optimalnoj hidrataciji u trudnoći i nakon porođaja, ali i o uvođenju nemlečne ishrane i prvim bebećim kašicama kada dođe vreme za njih. Da se sve ne bi svelo na teoriju, pobrinuo se generalni sponzor Festivala, kompanija "Philips Avent", u čijim je blenderima 4 u 1 Marija očas posla skuvala i pripremila posluženje za sve učesnice. Kao što se i dalo pretpostaviti, bebe su najviše uživale u "đakonijama" iz „Njam, njam kutka“.

A kada smo već god generalnog sponzora, buduće mame su se upoznale sa još jednim saveznikom iz ponude "Philips Avenra" - pumpicama za izmlazanje mleka. O njima je govorila Danijela Kuljanin iz centra "Halo beba“, dok je njena koleginica Jelena Vasojević predstavila novu mobilnu aplikaciju za podršku dojenju koja je nastala u okviru ovog telefonskog savetovališta.

Kao i na svim prethodnim festivalima, sa nama su bili naši prijatelji iz kompanije „Dunav osiguranje“. Blaženka Živković upoznala je publiku sa programom stipendijskog osiguranja „Naše dete“. A kako i sama ima unučiće, posebno ga je preporučila bakama koje su na festivalu pravile društvo svojim ćerkama i snahama.

O lekovima je govorila Marija Krivačić, magistar farmacije iz kompanije „Mama Natura“. Ona je predstavila homeopatske proizvode „Kolikind“ i „Dentokind“ koji provereno pomažu kod grčeva i bolnog nicanja zubića. U publici je bilo nekoliko mladih majki čijim su mališanima ova dva leka olakšala ove dve tegobe u prvim mesecima života.

Od jedne do druge manifestacije u organizaciji Dečjeg sajta uvećava se spisak oboljenja i poremećaja koji se uspešno leče matičnim ćelijama iz pupčanika. To je najviše interesovalo naše trudnice, a dr Stefan Krstić iz kompanije "Bio Save" imao je odgovore na sva nihova pitanja

I panel "Rosa" vode pod nazivom "Beba bira gde", bio je više nego zanimljiv i edukativan. U njemu su učestvovali dr Đurđica Ćećez, neonatolog GAK "Narodni front", Jovana Ružičić iz  „Centra za mame“, Nada Filipović, menadžer za komunikacije kompanije "Coca Cola" Srbija, kao i Ružica Aranđelović Ilić sa svojom bebom Iris i Ivana Kuzmanović, pisac i lajfkouč, koje su iz ličnog iskustva govorile o dojenju u javnosti.

Naše bebe nije trebalo mnogo ubeđivati. Odmah su počele da sisaju...

One malo veće i daleko iskusnije bebe već su usavršile veštinu sisanja u trku... Malo se igraju, malo svrate do mame da ručkaju.

Iako je to bilo više nego neočekivano, klinci su uživali u svakom trenutku. Nisu bili ni nervozni ni plačljivi jer im je, kako kažu njihove mame, sve bilo novo i interesantno.

I dok su jedni trčkarali s jednog na drugi kraj velike sale, drugi su uživali u poligonu koji je bio opremljen igračkama iz prodavnica "Kids land".

I u hodnicima centra je bilo živo jer su učesnice želele da obiđu štandove svih izlagača među kojima su bili "Lala ulje", stomatološka ordinacija "Dental Vortex", "Slatki snovi", "Bayer"...

"Tosama" i "Abovo", da se upoznaju sa Tamarom Bošković Deretom koja fotografiše bebe i porodice, da isprobaju nakit dizajnerke Nadežde Skočajić i da vide šta sve Biljana ume da napravi u dekupaž tehnici...

Pauze između izlaganja buduće majke koristile su i da im sestre iz patronažne službe Doma zdravlja „Voždovac“ izmere pritisak. Da li zbog opuštene atmosfere, da li zbog toga što vode računa o svom zdravlju ili zbog optimalne hidratacije, nijedna nije imala hipertenzičnu epizodu.

A kad smo već kod hidratacije, za to se pobrinuo naš zlatni sponzor "Rosa" voda.

Osim što je nezamenjiva za gašenje žeđi, pokazalo se da je "Rosa" u bočicama od pola litra sjajna igračka. 

Na samom kraju druženja podelili smo vredne poklone. Naši prijatelji iz kompanije "Vip mobile" darivali su svakoj trudnici maramu za nošenje beba. Poklon je i vredan i koristan, a uz to je i crven - na radost.

Iako je uz maramu stiglo i uputstvo za upotrebu, naša savetnica Milena Popević se ponudila da demonstrira kako se ona vezuje.

Verujemo da su do sada sve gošće festivala isprobale i ovaj poklon, ali i ostale darove koje su im obezbedili sponzori i izlagači. Koliko su im se dopali, čućemo već u oktobru, na narednom festivalu, jer znamo da će makar neke od sadašnjih trudnica doći da nam se pohvale bucmastim obraščićima svojih beba koje će pucati od zdravlja zahvaljujući dojenju.

Foto: Dečji sajt

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno