Zdrava ishrana
16.03.2022.

Zdravi keksići, zdrava užina za sve prilike

Zdrava užina je neophodna mališanima, ali i školarcima, zaposlenima, starijima. Organizam ima potrebu da obezbedi sebi dovoljne količine hranljivih sastojaka neophodnih za normalno funkcionisanje. 
Često radni ljudi i stariji školarci preskaču obroke, a kao izgovor koriste manjak vremena i suviše obaveza. No, ako lepo isplanirate prethodnog dana šta ćete jesti narednog, onda je sve samo u dobroj organizaciji.

Zdravi keksići se brzo i lako spremaju, a mogu dugo da traju

Za neke zdrave keksiće zaista nije potrebno mnogo vremena za pripremu. Najbolje od svega, mogu i po nekoliko dana da traju, nemenjajući ukus i zadržavajući svežinu. Ako im dodate čašu jogurta ili ceđenog soka, imaćete dovoljno energije za nekoliko sati. 


Birajte zdravu užinu kao obavezan obrok u toku dana


Bez obzira da li ste krenuli na posao, predavanja ili piknik, vodu i nešto od hrane uvek treba da nosite sa sobom. Naravno, biraćete nešto laganije, što ne zahteva posebne uslove, već možete da spakujete u običnu kutiju. Mnogi slani i slatki keksići su upravo takvo rešenje zdrave užine, a mi vam predstavljamo neke od njih.

Keksići od ovsenih pahulja i heljdinog brašna


Potrebno je
8 kašika kokosovog ulja (sobne temperature)
5 kašika meda
4 kašike heljdinog brašna
4 kašike mleka (kokosovog, kravljeg ili od orašastih plodova)
150 g ovsenih pahuljica (oko 1,5 šolje)
Priprema
Zagrejte rernu do 180°C. U dubokoj činiji ili šerpi spojite sve sastojke i dobro promešajte masu koja treba da bude vrlo gusta i lepljiva. Na pleh stavite pekarski papir i kašikom poređajte na njemu masu u obliku okruglih keksica. Izravnajte ih drugom stranom kašike ili prstima da budu tanki (1-2 cm debljine). Pecite u rerni 15-18 minuta, dok ne dobiju braonkastu boju na krajevima. Vodite računa da ne izgore, jer je ponekad i 20 minuta previše. Kada ih izvadite iz rerne, keksići će biti i dalje malo mekani. Ohladite ih kako bi postali hrskavi, a zatim spakujte u odgovarajuću posudu.

Zdravi slani keksići od integralnog brašna


Izuzetno lagani i ukusni slani keksići, koji mogu da zamene i doručak. Peku se u rerni na 180 stepeni.
Potrebno je:
450gr integralnog brašna(može i misk brašna)
180ml ulja
180ml belog vina
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
300gr semenki(golica, suncokret, susam,lan)
Priprema
Umešajte sve sastojke tako da dobijete glatko testo, koje ćete tanko razvući oklagijom i modlicama vaditi oblike. Poređajte u plehu na papir za pečenje i pecite 15-20 minuta na 180 stepeni.
Gotove kolače sačekajte da se ohlade pre nego ih spakujete u neku kutiju. Uz jogurt ili kiselo mleko mogu da posluže kao doručak, a nezamenljiva užina za sve prilike.
Ove zdrave keksiće možete koristiti nedelju, naravno, pod uslovom da im odolite i izdrže toliko.

foto:PublicDomainPictures-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tricikli 6402202
Tricikl Smart Trike Shine Pink 6402202 Za decu uzrasta 10-36 meseci Dimenzije: 45cm x...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno