Zdrava ishrana
21.02.2022.

Evo šta sve možete da napravite od bundeve

U prodavnicama i na pijaci preko cele zime možete naći bundeve. Obično se iseče na parčiće i peče u rerni pa jede kao ukusna poslastica. No, bundeva je mnogo više od toga i treba je uvrstiti u redovnu ishranu. Prednosti su brojne. Pored mesnatog dela konzumiraju se i njene semenke, koje su takođe veoma zdrave, naročito za srce i krvne sudove.
Bundeva je dobra za sve one, koji imaju problem sa probavom, kao i masnoćama u krvi. Ona pospešuje izlučivanje mokraće, sprečava nastanak bubrežnog kamenca.
Osim klasične pečene tikve, koja može da vam služi kao obrok ili poslastica, evo i par recepata koje možete da uvrstite u zdravu hranu.

Za moćnu probavu i jačanje imuniteta, napitak od bundeve


Potrebno je:
4 čaše kefira
150 g kuvane i mlevene bundeve
1 kašičica prirodnog meda
Priprema
Uzmite 4 čaše kefira i 150 grama kuvane i mlevene bundeve. Sve dobro izmešajte, pa dodajte kašiku prirodnog meda. Ovo je zaista odličan napitak koji izvanredno deluje na organe za varenje i jača imunitet celog organizma.

Ukusna čorba od bundeve


Čorbu možete spremiti sa muskantnom ili hokaido tikvom. Biće vam potrebno 3-4 parčeta veličine 5x5cm ili kako već isečete, a pored nje, ubacite 4-5 čičoka manje veličine, jednu šargarepu, parče paškanata, celera i glavicu crnog luka. Nalijte 1l vode. Dodajte povrtni bujon, kašičicu soli i kuvajte 45 minuta.
Štapnim mikserom sve izmiksajte. Služite uz kiselu pavlaku ili na teflonu pečene semenke suncokreta, susama i bundeve.

Punjena hokaido tikva


Za tikvu srednje veličine biće vam potrebno 400gr mlevenog mesa po izboru(piletina, ćuretina, zečetina, svinjetina, junetina).
Isecite vrh hokaido tikve i izvadite semenke iz sredine tako da ulubite tikvu, koju ste prethodno oprali. Posolite unutrašnje stranice tikve.
Na ulju ispržite dve glavice luka sa mesom po izboru i dodajte začine po izbori, dva kašičice soli, kašičica bibera, dve kašičice vegete. Kada ste meso i luk upržili ubacite ga u tikvu i pecite 40-ak minuta na 180C.
Služite toplo.

Semenke tikve možete ispeći u rerni ili u teflonskom tiganju, zajedno sa ostalim semenkama(lan, suncokret, susam) i pomešati sa sirom i pavlakom. Dobićete ukusne sirne bombice, koje možete konzumirati za doručak ili kao predjelo.

foto:jade-aucamp-unsplash,aneta-pawlik-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Guralice 19387
Vtech Interaktivna guralica pink 19387
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
9.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Tricikli 412ARIS-sivi
Tricikl za bliznace Playtime,  model 412 TWINS SIVI
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
16.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno