Zdrava ishrana
10.05.2021.

Zdrava užina je potrebna svakom školarcu. Obavezno je spremajte kod kuće

Postoji li opravdanje što je u Srbiji čak 15% školske dece danas gojazno i kako to da smo samo za pola veka čak deset puta povećali njihov broj? Koje smo navike promenili i ko je kriv što su današnja deca manje aktivna, a osnovna zabava im je na krevetu ili udobnoj fotelji? 
Neka strašna svetska predviđanja su smanjeno kretanje budućih generacija, zapravo kretanje uz pomoć električnih “invalidskih” kolica. Zvuči neverovatno ili jezivo? Na žalost, kako se trend paralisanja dece uz pomoć pametnih naprava sve više širi, priznaćete da i ne zvuči tako nerealno. Želimo li takvu budućnost za svoje uničiće? 

Zdrava užina se sprema kod kuće


Ako znamo da smo mi roditelji uzor našoj deci, vreme je da se pozabavimo svojim navikama. Šta mi doručkujemo, šta užinamo, ručamo, večeramo? Šta često pijemo? Odgovori na ova pitanja će nam “otvoriti oči” i naterati nas da razmislimo čime se hranimo i da li išta treba da promenimo. To što neka deca nisu gojazna a nezdravo se hrane, ne znači da im se to neće “obiti o glavu” kasnije tokom života. Zato je važno da im uvedemo zdrave obroke svakodnevno, posebno kada je užina u pitanju.

Voće je idealna zdrava užina


Brojne analize pokazuje da i deca i odrasli nedovoljno konzumiraju voće. Užine su dobra prilika da se poveća njihov unos, pogotova kada se razni smutiji mogu spremiti za kratko vreme. Uz to, voće se može začiniti čokoladom ili keksom te deca počnu kao takve da ih rado koriste.
U toplim mesecima voće pomešano sa gustim jogurtom se može zamrznuti u kalupe različitih oblika i servirati poput sladoleda. Zamrznuti domaći voćni jogurt dete može poneti u školu u adekvatnoj činiji bez bojazni da će se rastopiti i izgubiti na ukusu.

Pečeni ili kuvani kukuruz kao zdrava užina


U sezoni pečeni kukuruz je deci uvek interesantna “poslastica”, no i van sezone možemo skuvati šećerac, pomešati sa jogurtom i pavlakom i spakovati za užinu uz dvopek. Danas je na tržištu prisutan veliki broj činija za užinu te je izbor i ovakve hrane poželjan za školarce. Pavlaka u kombinaciji sa kukuruzom se može koristiti i kao namaz za sendviče u koje ćemo dodati domaću pršutu ili pečenicu i list zelene salate. Koristite domaći umešen hleb ili integralni sa što manje šećera.

Zdrava užina je i sendvič sa ćuretinom

 

Izbegavajte kupovinu suvomesnatih proizvoda, već sendviče pravite sa ćurećim belim mesom. Skuvajte ćuretinu, stavite je između dve kriške hleba namazanog sirom, dodajte list zelene salate,kao i sveži paradajz.  Uvek se trudite da deci pravite male sendviče kako bi se lakše odlučili da ih pojedu. Nikada sendviče nemojte slati bez voća, pogotovo ukoliko dete ima više časova te mu je jedna užina malo za vreme koje provodi u školi.
Sirovu golicu, suncokret i susam retko ko voli, ali u ovim kombinacijama su idealni za užinu
U tiganju bez ulja na srednjoj jačini vatre prepecite semenke i umešajte ih sa sirom. Ako je sir tvrđi, dodajte malo jogurta i napravićete veoma ukusan namaz za sendviče. Ukoliko dete voli, dovoljno je da ubacite samo kuvano belance u sendvič i dobićete laganu zdravu užinu.

Napravite slani bakin kolač
Potrebno
400gr integralnog brašna(raž,heljda)
400 gr belog brašna
400ml ulja
400ml belog vina
4x 150 gr semenki(golica, lan, susam, suncokret)
4 kašičice soli
1 prašak za pecivo

Priprema
Pomešati sastojke i praviti kuglice koje pečete u kalupu za Bakin kolač ili u tosteru. Dovoljno je i pola mere za užinu koja će svim ukućanima trajati danima.

Kad god ste u prilici, spremajte užinu zajedno sa decom, pogotovo ako su mlađeg uzrasta. Ne mora sve da bude isključivo zdravo, ali je bitno da bude sa što manje aditiva, nezdravih šećera i masti. Ukoliko deci u potpunosti menjate navike budite spremni na negodovanje. Vremenom će se navići, baš kao i vi koji ćete iznova smišljati neke svoje zdrave namaze, sendviče, kombinacije. Najlepše od svega, vaš organizam će vam biti zahvalan.

slike:Daria-Yakovleva-pixabay, silviarita-pixabay, RitaE-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno