Zdrava ishrana
28.03.2018.

Zdrava hrana nije bljak!

Kada je imao pet godina Petar V.  nije voleo da ide u vrtić jer su ga tamo terali da pravilno izgovara sve glasove s kojima se inače mučio, da jede "vašak" i neko "zeveno cveće". Otad je prošlo šest godina, Petar više ne ide kod logopeda, ređa petice i u osnovnoj i u muzičkoj školi, trenira fudbal, ali i dalje ne jede grašak i brokoli, ono zeleno cveće.
Njegovi roditelji nisu uspeli, uprkos svom trudu, da ga ubede da jede povrće. Možda zato što nisu bili u prilici da pročitaju savete nutricioniste Džuli Burns, majke troje dece. Možda će vama pomoći, ako i vi mučite muku s vašim klincima.

1. Držite se ustaljenog rasporeda
Deca treba da jedu na svaka 3-4 sata, da imaju tri glavna obroka, dve užine i da piju dovoljno tečnosti. Ukoliko im obroke detaljno isplanirate za svaki dan, prihvatiće ih kao jednu od obaveza. Ukoliko znate da ćete nekoliko sati boraviti van kuće sa decom, ponesite  zdravu užinu, voće ili voćnu salatu, a ako baš ne mogu bez grickalica, neka to budu kokice.

2. Ne spremajte deci posebne obroke
Neke mame spremaju odvojeno obroke za decu, a odvojeno za supruga i sebe, jer unapred znaju da im se neka jela neće svideti. Ako od malih nogu nauče da mogu da biraju, biraće, i zato to ne treba da dozvolite. Trudite se da jedete svi zajedno za stolom, da jedete ista jela, pa će dete brže prihvatiti zdravu i raznovrsnu ishranu.

3. Izbegavajte pridike, one ne pomažu
Ugrizite se za jezik svaki put kada poželite da viknete: "Dok ne pojedeš ceo tanjir graška, nećeš ustati od stola!" Izbegavajte ovakve komentare, jer ćete prisilom izazvati suprotan efekat. Vi ste poslužili zdravo jelo, sada je na detetu da odluči da li će ga jesti. Kada nekoliko puta ustane od stola gladno, naučiće da obrok mora da se pojede, makar to bilo i ono što ne voli.

4. Uvodite novu hranu postepeno
Nove namirnice i ukuse nemojte da im uvodite u jelovnik odjednom več postepeno. Mi smo jeli spanać zbog Mornara Popaja, vaše dete će ga prihvatiti ako ga ubedite da je to omiljeno povrće njegovog omiljenog sportiste. To će ih motivisati da makar probaju nešto novo, a kasnije će tu hranu verovatno zavoleti.

5. Dodajte mrvicu šećera
Ukoliko vaša deca pristaju da jedu "zdrave kolače" i voće u voćnoj salati, u početku deserte spremajte sa malo šećera, ali tako da ona vide da ste ga dodali. Kad prevaziđete početne probleme, izbacite šećer jer je voće dovoljno slatko, pa dete neće ni primetiti da ga niste koristili dodatne zaslađivače.

6. Ponudite im da kuvaju i spremaju obroke s vama
Uljučite detu u nabavku i spremanje hrane u skladu sa uzrastom i sposobnostima. Biće im primamljivije da jedu ono što su sama spremala. Birajte namirnice zajedno na pijaci i  neka vam nakon toga budu glavni pomoćnici u kuhinji.

7. Dok ne usvoje zdrave navike, zaboravite brzu hranu
Upamtite - vi, a ne dete, odlučujete koje namirnice ulazite u kuću, šta se kuva i šta se jede. Što je manje grickalica u fiokama, što je manje kupovnih sokova u frižideru, što je manje nezdrave hrane u kuhinji i što ređe jedete brzu hranu, to je manja šansa da dete usvoji loše navike.

8. Počastite ih picom i ćevapima, ali samo ponekad
To što ćete ih učiti zdarvoj ishrani ne znači da nikada ne smeju da pojedu parče pice, malo ćevapa ili čokoladicu. Međutim, takvu hranu stavite u kategorijiu "ponekad", ne dozvolite da ona postane navika, ali ih svakako nekada počastite i nečim što ne spada u zdravu hranu.

9. Budite im dobar primer, to daje rezultate
Kako u svemu ostalom, tako i u ishrani i zdravim navikama, deca se ugledaju na roditelje. Ukoliko dete primeti da ste često na nekakvim dijetama, da ne prihvatate svoje telo, da ne vežbate makar povremeno, ono će takvo ponašane usvojiti kao prirodno. Stoga, budite iskreni prema sebi, naučite dete da jede samo kada oseća glad, a ne kada mu je dosadno, da završi s jelom kad je sito i da bira zdrave namirnice.

10. Pokažite kreativnost u serviranju obroka
Kreativno servirani obroci takođe mogu mnogo da pomognu. Verujemo da nemate svaki put vremena za "umetnost na tanjiru", ali kad god možete napravite zanimljive oblike od namirnica, servirajte hranu na interesantan način i kombinujte boje i oblike da bi im obrok bio primamljiviji. 

izvor: parents.com

foto:clark.com, EatRight Ontario, clinicadelcountry.com,SavvyMom, Healthy Lifestyle, allegro.pl

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

14.
Dec
2022
Zdrava ishrana
02.
Sep
2022
Zdrava ishrana
21.
Mar
2022
Zdrava ishrana