Zdrava ishrana
14.08.2013.

20 najzdravijih namirnica na svetu

20 najzdravijih namirnica na svetu
Donosimo vam listu ukusnih i slasnih namirnica, koji čuvaju vaše zdravlje. Jedite ih što više, bićete zdraviji!

*Limun je pun vitamina C. Malo limuna u zelenom čaju omogućava da organizam bolje apsorbuje antioksidanse koji se nalaze u čaju, kao i gvožđe iz plodova mora.
*Skuša, tuna, pastrmka su izvor prirodnih masnih kiselina omega-3. Brojne studije su pokazale da njihovo redovno jedenje smanjuje srčane udare, a sprečava i recidiv infarkta.
* Grožđe - Pravi su izvor minerala i vitamina A, B i C.
*Paprika je dobra u borbi protiv visokog holesterola, a štite i od raka prostate.
*Ren je koren sa antibiotičkim svojstvima i pun je vitamina C. Prema jednoj japanskoj studiji, wasabi (japanski senf), koji se dobija od jedne vrste rena, sprečava, navodno, stvaranje karijesa.
* Kupus izvor je vitamina K, koji je dobar za krvotok i rast kostiju. Poznat je po tome što sprečava razvoj mnogih vrsta raka.
* Smokva je bogata vlaknima. Ali verovatno i voće najbogatije kalcijumom.
*Zeleni čaj blagotvorno deluje na zdravlje ljudi pa tako može da smanji rizik bolesti srca i krvnih sudova, da smanji opasnost od rasta tumora.
*Jagode i maline su važni izvori vitamina C, E, betakarotena, koji je i antioksidans.

* Pasulj je pun vlakana i složenih glicida, kao i minerala i vitamina. I dobar je prilikom držanja dijete.
* Crni luk sprečava zakrčenje krvnih sudova, a to pomaže boljoj fluidnosti krvi.

*Brusnice pomaže u borbi protiv urinarnih infekcija, jer sprečavaju taloženje bakterija u urinarnom traktu, ali samo severno-američke vrste brusnica imaju lekovito dejstvo.
*Jabuka smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, kancera, pa čak i od astme. Njena koža sadrži 6 puta više vitamina i antioksidanasa od njenog mesa.
*Cvekla Lekovito deluje na nerve, rad mozga, reguliše hipertenziju. Nitrati smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti.
*Đumbir, pikantan i mirisav začin pravi je lek. Pokazao se vrlo efikasnim protiv mučnine (mučnine u trudnoći, morske bolesti).

*Crna repa, njen sok se koristi u lekovite svrhe. Pomaže kod nekih probavnih smetnji, jer stimuliše prolaz kroz creva i pomaže žučnu cirkulaciju.
*Bademi, orasi, lešnik bogati su mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, aduti su protiv lošeg holesterola i kardiovaskularnih bolesti.

*Brokoli je bogat vitaminom B9. Pomaže u borbi protiv anemije, sadrži i antikancerozne antioksidanse. Najbolje dejstvo ima kada se jede sirov.
*Beli luk je u pravom smislu saveznik našeg zdravlja. Pun je vitamina A, B i C, pomaže u borbi protiv visokog pritiska, lošeg holesterola i nekih vrsta raka. Najbolji je ako se jede svež i sirov.
*Spanać nije posebno bogat gvožđem, ali je zato bogat vitaminom B9 koji se preporučuje trudnicama. Smanjuju rizik od katarakte.

 

slike: theycallmewahmmy.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno