Zdrava ishrana
05.06.2013.

Zdravi stilovi u ishrani dece

Zdravi stilovi u ishrani dece

Beograd, 5. jun  2013 –Danas su u kreativnom dečijem gradu „Minicity“  predstavljeni rezulati  projekta "Hit je biti sit, a fit“ koji partnerski realizuju Delhaize Srbija i UNICEF.

Tokom jednogodišnje realizacije projektasproveden je veliki broj aktivnosti koji doprinoseinformisanju i osnaživanju roditelja i dece da steknu i primenjuju zdrave navike u ishrani i hranjenju.
U saradnji sa  Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, Institutom za javno zdravlje Republike Srbije i Zavodom za javno zdravlje grada Beograda edukovane su patronažne sestre i pedijatri u 39 domova zdravlja u Srbiji, organizovane su edukativne radionice za decu predškolskog uzrasta u 15 beogradskih vrtića, a studentkinje i studenti Visoke zdravstvene škole strukovnih studija iz Beograda davali su savete potrošačima u 16 beogradskih Maxi objekata o zdravoj ishrani i objašnjenje kako da tumače informacije na deklaracijama prehrambenih proizvoda i kako da sami izračunaju energetsku i nutritivnu vrednost namirnica.

„U Srbiji se manje od 14 odsto dece doji do svog šestog meseca života, značajan broj socijalno ugrožene dece je pothranjen a u isto vremeje i gojaznost dece u porastu. Zato je neophodno da se ulože dodatni napori kako bi se svakom detetu omogućio najbolji početak u životu, a svakom roditelju pružilo dovoljno znanja i veština da u tome istraju. Projekat „Hit je biti sit, a fit“  doprinosi  da poruke o odgovornom hranjenju tj. pravilnoj ishrani i neophodnoj interkaciji između deteta i roditelja u tom procesu dopru do velikog broja roditelja. Upravo je zdravstveni sistem ključan u pružanju ove podrške“, izjavila dr Jelena Zajeganović Jakovljević, specijalistkinja za zdravstvene programe u UNICEF-u.

„Pravilna ishrana dece određuje kvalitet njihovog budućeg života u brojnim sferama:  u zdravstvenoj, socijalnoj i emotivnoj. Usvajanje poželjnih navika od najranijeg detinjstva predstavlja važan zadatak za njihove roditelje, ali i sve druge učesnike u društvu. Budući da nam je kvalitet hrane koju prodajemo na prvom mestu, pokretanje kampanje koja promoviše zdravu ishranu je duboko utemeljeno u naše dugoročne poslovne ciljeve“, rekla je Milica Babić, menadžer za korporativnu odgovornost Delhaize Srbija.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

14.
Dec
2022
Zdrava ishrana
02.
Sep
2022
Zdrava ishrana
21.
Mar
2022
Zdrava ishrana