Ordinacija
10.08.2018.

Probiotik je spas

U moru pitanja koje muče mlade mame, one koje su se nedavno porodile, jedno tokom leta, zbog planiranja godišnjeg odmora, izbija u prvi plan – kada mogu da očekujem prvu menstruaciju. Da odgovor nije jednostavan znaju sve žene koje imaju više dece, kojima se ciklus nakon svakog porođaja uspostavljao u drugom periodu. Na to, kažu stručnjaci, najviše utiče dojenje koje može da odloži menstruaciju na šest ili više meseci usled dejstva hormona koji podstiču stvaranje mleka.

Kod majki koje ne doje do uspostavljanja menstruacije dolazi između prvog i trećeg meseca nakon porođaja, a u slučaju da je ne dobiju ni nakon četiri meseca valjalo bi da potraže savet lekara. Bilo kako bilo, mesta za paniku nema jer će svaka žena, uprkos vremenskim okvirima koje postavljaju ginekolozi, menstruaciju dobiti kada njeno telo bude spremno za to. Samo u retkim slučajevima kod majki koje ne doje menstruacija može da izostane duže od šest meseci.
S druge strane, majke koje doje treba da znaju da do uspostavljanja ciklusa može da dođe i pre nego što se one nadaju, pa ne bi valjalo da ih on iznenadi na godišnjem odmoru.

Zato sve novopečene mame koje se spremaju za odmor treba da nabave tampone sa probiotikom. Njihova upotreba se posebno preporučuje u prvim mesecima po uspostavljanju ciklusa nakon porođaja kada lako dolazi do promena pH vrednosti vagine, što zbog imuniteta što zbog uticaja hormona.
Kao posledica poremećaja normalne vaginalne mikroflore javljaju se bakterijske i gljivične infekcije, a da bi se to predupredilo neophodno je nadoknaditi korisne mikroorganizme, laktobacile, koji se nazivaju probiotici i koji jačaju prirodni odbrambeni sistem.

„Tosamini“ tamponi „Natura Femina by Ellen“ sadrže probiotike koji su deo normalne flore vagine pa su tamponi korisni za održavanje prirodne mikroflore. Tamponi sa probiotikom se koriste u toku menstrualnog ciklusa, a za optimalan učinak potrebna su vam barem tri tampona dnevno, tri dana ciklusa i tri ciklusa uzastopno. Za potpunu aktivaciju probiotika je neophodno da tampon bude 90 minuta postavljen u vagini, gde dostiže telesnu temperaturu koja je neophodna za aktiviranje probiotika. „Tosamini“ tamponi sa probiotikom prave se u tri veličine, prema intenzitetu krvarenja, mini, normal i super.

Promo tekst
Foto: wisegeek.com, abc,net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija