Ordinacija
01.02.2018.

Trudnice, pazite na šećer

Gestacijski dijabetes spada među relativno česte poremećaje u trudnoći, ali zahvaljujući napretku medicine i dobroj kontroli nivoa glukoze u krvi žena može bez većih problema da iznese trudnoću do kraja i na svet donese zdravo dete. Prvi i najvažniji korak do toga je korekcija svakodnevih navika. 

Osobama sa dijabetesom savetuje se da u potpunosti izbegavaju šećer, ali to ne znači da s vremena na vreme ne mogu da uzmu minimalnu porciju omiljenog slatkiša. Pored posebnog režima ishrane trudnicama koje pate od gestacijskog dijabetesa neophodna je i umerena fizička aktivnost. I vežbanje i promenu ishrane treba uvesti u dogovoru sa lekarom.

Fizička aktivnost pomaže u reglisanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od komplikacija koje su posledica dijabetesa. Međutim, to može i da izazove hipoglikemiju, dramatičan pad nivoa šećera u krvi, pa bi valjalo meriti nivo glukoze u krvi pre, u toku i nakon vežbanja. Trudite se da vežbate u isto vreme i da nivo šećera kontrolišete u približno isto vreme svaki dan kao biste mogli da ispratite eventualna odstupanja. Trudite se da budete fizički aktivni minimum 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.

Većina osoba sa dijabetesom često ne shvata koliko je oralna higijena važna za njih, a to je posebno važno u trudnoći kada ženama obično stradaju zubi i desni. Pranje zuba barem tri puta dnevno smanjiće rizik od oralnih oboljenja u roku od dve nedelje.

U stresnim situacijama povećava se apetit i jedemo više nego uobičajeno tj. više nego što nam je zaista potrebno što samim tim utiče i na povećanje nivoa glukoze. Trudite se da spavate dovoljno i da vam san bude kvalitetan. Potrudite se da na prirodne načine snizite nivo stresa, vežbama disanja, meditacijom, yogom, a ukoliko ne uspete sami, posavetujte se sa stručnjakom.

To će vam pomoći da odabetere uravnoteženu ishranu. Obratite pažnju ne samo na glukozu u proizvodima već i na količinu uglenih hidrata, vlakana i složenih ugljenih hidrata. Jer ukoliko se isključivo koncentrišete na to da izbegnete šećer, propustićete da unesete neke od veoma hranljivih i korisnih namirnica kao što su voće i mleko. Ugljene hidrate rasporedite na više malih obroka, a prednost dajte namirnicama koje sadrže obilje biljnih vlakana. 

Hrana koja je bogata vlaknima pomaže da se nivo šećera u krvi održi pod kontrolom, jer se tako izbegavaju nagli padovi nivoa glukoze nakon obroka. Trudnicama se zato savetuje da jedu mahunarke, voće i povrće, ribu, posna mesa i orašaste plodove.

Važno je da buduća mama ima pet manjih obroka umesto velikih porcija jer se tako nivo šećera drži pod kontrolom i sprečavaju se napadi gladi tako karakteristični za mnoge trudnice.

Umesto punomasnih, birajte sireve i mlečne proizvode sa manje masti a od mesa odlučite se uglavnom za ono posnije. Takođe, izbegavajte prženje i pohovanje i jedite ribu makar dva puta nedeljno. Testenine maksimalno izbegavajte, a ukoliko ne možete bez hleba, odlučite se za crni ili ražani hleb. Kafu i čaj konzumirajte umereno, nezaslađene ili sa veštačkim zaslađivačima, ali u malim količinama.

I, što je najvažnije, slušajte svog ginekologa.

foto: time.com, astook, Tua Saúde, I Quit Sugar, I Quit Sugar

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija