Ordinacija
09.12.2017.

Zašto decu boli glava?

Migrena se javlja kod pet do 10 odsto dece školskog uzrasta, a kod predškolaca je nešto ređa, ali zato deluje dramatičnije. Što je dete mlađe, više plače, više se žali ne snažan bol, mučninu i vrtoglavicu, češće povraća … A kako uzrok migrene ni kod odraslih uglavnom nije poznat, nije ni kod dece, s tim da se ova vrsta glavobolje kod dece povezuje sa takozvanim migrenoznim okidačima.

Najčešći migrenozni okidači su čokolada, sir, lešnici, specifično začinjena hrana, šećer i kofein iz gaziranih napitaka, preterano fizičko naprezenje, stres, nedovoljan unos tečnosti, preskakanje obroka, manjak ili višak sna, buka, pojedini mirisi, nagle promene vremena, loše držanje…

Ukoliko postoji porodična istorija upornih glavobolja, povećava se rizik da će i dete patiti od njih. Do puberteta, podjednako obolevaju i devojčice i dečaci, a kasnije je češća kod devojčica, s tim da migrena u većini slučajeva prestaje nakon adolescencije ili se makar proređuje. Nažalost, oko 50 odsto ove dece i u zrelom dobu pati od migrene.

Ukoliko se dete požali na ponovljenu glavobolju, roditelji bi trebalo da se obrate pedijatru. Ako bude potrebno, lekar će dete uputiti neurologu koji će odrediti dalji tok ispitivanja, otkriti uzrok glavobolje i preporučiti terapiju. Danas postoje brojni lekovi koji mogu da pomognu kod glavobolje – lekovi koji sprečavaju simtpome, oni koji deluju preventivno i oni koji prekidaju bol. Mnogi lekovi koji leče glavobolje kod odraslih daju se i deci, ali i manjim količinama.
Bez obzira na to da li mu je određena terapija ili ne, detetu su potrebni dnevna rutina, odmor, igra, zdravo okruženje i zdrava ishranu.

Foto: mentalfloss.com, kidspot.com.au, chiropractorgeorgetownky.com, centerforbrain.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija