Ordinacija
11.11.2017.

Upala uha ide uz kijavicu

Taman ste zaboravili onu letnju agoniju koja vam je pokvarila godišnji odmor, a koju lekari zovu otitis eksterna, evo vama nove muke sličnog naziva – otitis medijum – da vam presednu ovi lepi jesenji dani. Pedijatrijske i ORL čekaonice su pune uplakane dece koja odbijaju hranu, imaju blago povišenu temperaturu i koja se neprekidno drže za uši. Za upalu srednjeg uha, tako tipičnu za ove hladne dane, lekari propisuju samo dve terapije. Jedna je „čekaj da prođe“, a druga je antibiotik.

Infekcije uha se javljaju kada virus ili bakterija uđu u srednje uho, prostor iza bubne opne, koji počinje da se ispunjava gnojem. Zbog pritiska na bubnu opnu dete oseća snažan bol koji je i najbolji znak infekcije. Kod neke dece će se javiti temperatura, a druga će odbijati da jedu i piju jer žvakanje i gutanje pojačavaju pritisak i bol.
Ukoliko količina nakupljenog gnoja postane prevelika, može doći do pucanja bubne opne koju prate vrtoglavica, mučnina, zvonjenje i zujnje u ušima. Ove tegobe se spontano povlače, a bubna opna srasta bez posebne terapije.

Deca od 2. do 4. godine dvostruko češće pate od upala srednjeg uha od odraslih jer su njihova eustahijeva tuba kraća i uža, pa bakterije i virusi lakše pronalaze put do srednjeg uha. Deca koja se hrane mlečnom formulom, na flašicu, češće obolevaju od dece koja sisaju, a dečake upala ušiju pogađa češće nego devojčice.
Iako infekcije ušiju nisu zarazne, zarazni su virusi i bakterije koji ih uzrokuju. Upalu srednjeg uha često prati ili joj prethodi infekcija gornjih respiratornih organa praćena kašljem i kijavicom.

Otitis često prolazi spontano, bez ikakve terapije, i to za dva do tri dana, ali u pojedinim slučajevima, koji su srećom retki, infekcija može trajati i duže od šest nedelja, čak i posle tretmana antibiotikom.
Tip upale, što otorinolaringolog procenjuje na osnovu anamneze i pregleda, određuje i tip lečenja. Nekada se antibiotska terapija podrazumevala, a danas dominira princip „čekaj da prođe“ uz analgetike koji treba da ublaže bol i antipiretike za povišenu temperaturu, ako je ima. Ako upala ne prođe za dva-tri dana, lekar će propisati antibiotik.
On svakakone treba da bude prvi izbor jer ne pomaže kod upala izazvanih virusom, ne potpomaže oslobađanje tečnosti iz srednjeg uha, ne ublažava bol u prva 24 sata, a posle ima minimalan efekat i ima neželjena dejstva. Njihova česta upotreba doprinosi stvaranju rezistencije, što je veoma opasno.

Foto: blog.lybrate.com, clinicaladvisor.com, americannursetoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija