Ordinacija
22.10.2017.

Pripremite ga za bolnicu

Upućivanje deteta na bolničko lečenje kotira se veoma visoko na listi najstresnijih situacija za svakog roditelja. Strah, strepnja, uznemirenost i tuga neizbežni su čak i kada se dete upućuje na intervenciju zbog infekcije izazvane uraslim noktom, a kamo li kada je reč o ozbiljnim, po život opasnim zdravstvenim problemima.
No, kako su neke stvari neizbežne i kako je pribranost roditelja jedan od najvećih saveznika lekara i malog pacijenta, prestanite da paničite jer će vaša uznemirenost prilikom bolničkog lečenja imati veći uticaj na dete nego bilo koja dijagnostička ili terapijska procedura.

Odlazak u bolnicu detetu donosi promenu u normalnom načinu života i niz neprijatnih, obično bolnih procedura. Dete pati zbog odvajanja od roditelja, strahuje zbog bolova, nepoznate okoline i ljudi u belim mantilima, pa budite spremni za plač, izlive besa, povlačenje, poremećaje u ishrani, loš san...
Oslobodite se svog straha od bolesti zato što će vaš strah i panika pojačati detetovu slutnju da ga očekuje nešto strašno. Pre svega, da bi i vama i detetu bilo lakše, informišite se o bolesti, lečenju i konkretnim procedurama koje vaše dete očekuju.

Uplašeno ili uplakano lice roditelja može samo da ih dodatno uznemiri u tom osetljivom trenutku. Zato se naoružajte strpljenjem i ne dozvolite da dete oseti vašu uznemirenost.

Ne lažite
Nipošto, ali nipošto ne lažite dete pre odlaska u bolnicu i ne govorite mu da ga ništa neće boleti, da nema injekcija i krvi i da će čim se probudi ići kuć.. Ako to budete radili, izgubićete detetovo poverenje.

Igrajte se doktora
Pokušajte da malo dete igrom pripremite za boravak u bolnici, odglumite doktora ili medicinsku sestru, uporedite bol prilikom injekcije sa bolom koji je već pretrpelo od, recimo, opekotine ili posekotine zadobijene u igri. Podstičite ga da ono vas pregleda i da vas leči, a vi glumite hrabrost.

Budite iskreni
Objasnite mu da je odlazak u bolnicu neophodan kako bi se kući vratilo zdravo i bez tegoba. Bolnicu opišite kao mesto na kome će dobiti pomoć od lekara i medicinskih sestara, kao mesto gde može da upozna nove prijatelje, gde može da se igra i druži.

Ne obećavajte nemoguće
Ne govorite detetu da će mama ili tata u svakom trenutku biti uz njega kad znate da vas u operacionu salu neće pustiti, ali zato možete da obećate da ćete biti uz njega kad se probudi.

Ponesite cuclu, igračku, pidžamu...
U bolnici se morate držati strogih pravila, posebno onih koja se tiču higijene, ali niko vam neće zabraniti da detetu ponesete cuclu, omiljenu igračku ili pižamu. Osećaće se sigurnije i to ne treba da mu uskraćujete.

Foto: aboutachild.org, healthcare-administration-degree.net, socialworkblog.org, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija