Ordinacija
29.09.2017.

Šamari nisu lek za fras

Fras, kako se u narodu nazivaju febrilne konvulzije ili febrilni napadi, javlja se kod tri do pet odsto dece od šest meseci do pet godina, a izaziva ga visoka telesna temperatura. Smatra se da nastaje kao odgovor nezrelog mozga na nagli skok temperature ili visoke temperature. Ni uticaj genetskog faktora ne može da se zanemari, jer oko 25 odsto dece ima bliske rođake koji su u detinjstvu patili od frasa.

Febrilne konvulzije najčešće nastaju naglo, pri temperaturi od 38,5 stepeni i višoj, kada dete izgubi svest, ukoči se, prevrne očne jabučice, trza rukama i nogama, i ne odgovara na pozive. Napad spontano prolazi za tri do deset minuta, bez ikakvih posledica po zdravlje deteta, iako roditelji ovaj događaj opisuju kao jedan od najstresnijih u životu.
U panici i želji da pomognu detetu, oni mu nasilno otvaraju usta, prskaju ili polivaju hladnom vodom, šamaraju ga kako bi se osvestilo, drmusaju ga...

Ništa od ovoga ne pomaže, a može da povredi dete, pa se zato roditeljima savetuje sledeće:
* Ostanite prisebni, koliko god je moguće. Gledajte na sat kako biste izmerili trajanje napada. Verujte, mnogo je kraći nego što vam se čini.
* Postavite dete na bezbedno mesto, da leži na boku s licem okrenutim u stranu i glavom oslonjenom na donju ruku, što sprečava zapadanje jezika, pljuvačke ili, ako dete povraća, ulazak povraćenog želudačnog sadržaja u disajne puteve.
* Najbolja prevencija febrilnih konvulzija je blagovremeno snižavanje povišene telesne temperature. To podrazumeva rashlađivanje deteta i davanje antipiretika kad temperatura pređe 38,5 stepeni.

Recidivi frasa su mogući i dešavaju se kod 30 do 40 odsto dece, uglavnom šest do 24 meseci od prvog napada, pa obavezno predočite pedijatru šta se detetu desilo.

Foto: babyclub.asda.com, huffingtonpost.co.uk, newkidscenter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija