Ordinacija
30.09.2017.

Tuga je OK, depresija nije

Nakon porođaja mnoge mame suočavaju se sa kratkotrajnom depresijom, poznatom kao „baby blues“, koju karakterišu promene raspoloženja i plačljivost, a ako se tegobe pogoršaju ili ovakvo stanje potraje duže od dve nedelje, treba potražiti stručnu pomoć. Najteže je, kaže dr Vesna Tepšić Ostojić, psihijatar, prepoznati da mama ne može sama da se izbori sa svojim osećanjima i da treba da poseti lekara.

– Za „baby blues“ je karakteristično da su simptomi relativno blagi i da traju od nekoliko dana do nedelju ili dve. Međutim, kod nekih majki se nakon porođaja javljaju mnogo izraženije tegobe, pa se ovo stanje naziva postporođajna depresija. Najteži oblik, koji se srećom i najređe javlja, naziva se postporođajna psihoza – objašnjava dr Vesna Tepšić-Ostojić, psihijatar.

Ona kaže da postporođajna depresija ne nastaje zbog poremećaja karaktera i nije znak slabosti već kao jedna od mogućih komplikacija porođaja.
 

– Prve dane majčinstva najčešće prate česte promene raspoloženja, tuga, neraspoloženje, anksioznost, razdražljivost, plačljivost, rasejanost, otežano uspavljivanje i česta noćna buđenja. Ovi simptomi ne utiču u značajnoj meri na svakodnevno funkcionisanje i ne remete brigu od bebi. Međutim, ukoliko je reč o postporođajnoj depresiji, ona mora da se leči, kako bi se žena što pre vratila normalnom životu i kako bi mogla da uživa u materinstvu – navodi doktorka Tepšić Ostojić.

Nažalost, nelečena depresija ponekad može da se iskomplikuje i da traje nedeljama ili čak mesecima.
 

– Ako se jave izraženije promene raspoloženja, gubitak apetita, nesanica, razdražljivost i ljutnja, iscrpljenost, gubitak interesovanja za seks, osećaj nedostatka zadovoljstva u životu, stid i osećaj krivice, nemogućnost vezivanja za dete, udaljavanje od porodice i prijatelja, razmišljanje o povređivanju sebe ili deteta, vi imate ozbiljnu postporođajnu depresiju koja zahteva stručnu pomoć – ističe doktorka.

Ukoliko se ne leči, postporođajna depresija, utiče na odnos majke i deteta i može izazvati i probleme u funkcionisanju porodice.

– Kod dece nelečenih majki češće javljaju problemi u ponašanju, problemi sa ishranom i spavanjem, izlivi besa i hiperaktivnost, a ponekad dolazi i do odloženog razvoja govora. Nelečena postporođajna depresija može trajati mesecima ili duže, a može i da preraste u hronični depresivni poremećaj koji u većoj meri narušava kompletno zdravlje i kvalitet života – upozorava naša sagovornica i savetuje mamama, bilo da imaju blage ili ozbiljnije tegobe, da potraže podršku i  pomoć supruga i porodice, a zatim, ako se stanje ne pogorša, i pomoć stručnjaka.

Foto: womensmentalhealth.org, healthblog.uofmhealth.org, fitmommies.club, tavovaikas.lt, newbornbaby.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija