Ordinacija
23.09.2017.

Jao, opet curi nos!

Bila su dovoljna dva kišna dana i nagli pad temperature da deci nosići procure, da im se grlo zacrveni i da krene kašljuckanje. Temperatura srećom ne prelazi 37,5-38 stepeni, ali vikend ne obećava dobru zabavu jer sad valja satima stajati u čekaonicama domova zdravlja, juriti do apoteke, obarati temperaturu.
Pogrešno!

Za početak, kažu pedijatri, pad temperature nema nikakve veze sa prehladom karakterističnom za prve nedelje školske godine, kada deca, zbog povratka u kolektive, drugarski razmenjuju viruse po principu „ti meni tvoj, ja tebi moj“. Pad temperature je eventualno mogao da izazove kratkotrajno curenje nosa zbog prelaska iz tople u hladnu sredinu i obrnuto, ali ne i prehladu, jer za nju su zaduženi virusi i to mahom oni iz grupe rinovirusa.

Zbog ovakvih simptoma dete svakako ne treba voditi lekaru i to ne zato što pedijatre mrzi da rade tokom vikenda, već zato što za tim zaista nema potrebe, Virusne infekcije se ne leče lekovima, već mirovanjem, toplim čajevima i pojačanim unosom svežeg voća i povrća, naročito onog koje obiluje vitaminom C, a temperaturu ne treba obarati dok ne pređe 38,5 stepeni.
Ako vam se učini da vam je dete malo-malo pa bolesno, ne sekirajte se, to je tako uobičajeno za njih, naročito ako ranije nisu išla u kolektiv. Kako bude raslo, prehlade će se proređivati jer će posle svake virusne infekcije sticati zaštitna antitela koja će ga zaštititi pri ponovnom susretu sa tim virusom.

Foto: vitalrecord.tamhsc.edu, onhealth.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija