Ordinacija
08.09.2017.

Trudnice, zaštite se

Iako nas od sezone gripa deli čitavo godišnje doba, a od početka vakcinacije mesec i po-dva, nije zgoreg da se već sada posavetujete sa svojim lekarom oko zaštite od ovog ozbiljnog sezonskog oboljenja. Hronični bolesnici već znaju šta im je činiti, a epidemiolozi i ove godine savetuju trudnicama i roditeljima dece koja idu u kolektiv da ne izbegavaju imunizaciju.

Vakcinacija se preporučuje svim trudnicama nakon 14. nedelje trudnoće, a naročito budućim majkama koje će u jeku očekivane epidemije, u februaru i martu, ući u treći trimestar. Ova vrsta zaštite posebno je korisna za trudnice koje idu na posao, često se voze gradskim prevozom, onima koje borave u velikim grupama, kao i trudnicama čija deca idu u vrtić ili školu, odakle mogu da „donesu“ razne viruse, pa i virus gripa.

Vakcinišite decu, bezbedno je
A kada je reč o deci, stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije i vodeći pedijatri savetuju vakcinisanje što većeg broja mališana i to od šestog meseca života.
Deca se štite bezbednom „split“ vakcinom, pa su neželjene reakcije jako retke i svode se na crvenilo na mestu uboda i mali otok, a ponekad se javljaju kijavica, kašalj i blago povišena temperatura.
Ukoliko je dete zdravo, a to treba da utvrdi pedijatar pre vakcinisanja, izostaće i ove najblaže tegobe. Ako se vakcina prima prvi put, nakon mesec dana ide i revakcina.

Imunizacija kreće u oktobru
Za ovu godinu država je nabavila skoro 250.000 doza vakcina protiv gripa koje će u domove zdravlja, zavode za javno zdravlje i ostale zdravstvene ustanove u kojima se obavlja imunizacija stići početkom oktobra. Dotle ćete, buduće mame i roditelji, imati dovoljno vremena da u dogovoru sa ginekolozima i pedijatrima donesete najbolju odluku za vas i za vašu decu.

Foto:Pressfoto/FreePik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija