Ordinacija
06.09.2017.

Ne dajte da pate zbog ušiju

Četrnaestogodišnja Sanja iz Beograda godinama je plakala svake noći. Odbijala je da ide u školu, da izlazi iz kuće, ako ne mora, i molila majku da je ne vodi da se igra sa vršnjacima u parku jer su je zadirkivali i vređali zbog klempavih ušiju. Povlačila se u sebe, patila sve snažnije, dok se na kraju nije otuđila i od porodice, i postala izgubljena i nesigurna devojčica koja ne vidi smisao života.
Tek tada je Sanjina majka Natalija odlučila da potraži stručnu pomoć.

Dr Milomir Gačević, specijalista rekonstruktivne i estetske hirurgije, rešio je Sanjin problem, pa je ova devojčica nakon samo nekoliko meseci postala omiljena u društvu, vesela i nasmejana, jer se oslobodila kompleksa i patnje koja joj nije dozvolila da ispolji svoju pravu prirodu.
Ako je i vaše dete nesrećno, povučeno i usamljeno zbog klempavih ušiju ili krivog nosa, ako se prepoznajete u Natalijinom primeru, potražite pomoć stručnjaka.

Na operaciju sa 5-6 godina
– Iz iskustva znam da nesigurnost zbog estetskog izgleda ponekad vodi u ozbiljnu depresiju koja ne može da se pobedi bez pomoći psihijatra. Zato s decom treba biti veoma oprezan, jer ne možemo ni da zamislimo koliko klempave uši ili grba na nosu mogu da utiču na njegovo opšte psihofizičko stanje. To posebno važi za devojčice koje sazrevaju brže od dečaka – objašnjava dr Milomir Gačević.
Spoznaja da su drugačiji od drugih, dodaje doktor, javlja se već u sedmoj ili osmoj godini, kada počinje aktivno i svesno druženje među decom. Tada kreće zadirkivanje, pa dete počinje da izbegava društvo.
– Zato korekciju ušiju treba raditi pre tog doba, u uzrastu od pet-šest godina, kada dete još nije svesno svog nedostatka pa ne može ni da razvije komplese. Ono će, dok krene u školu, zaboraviti da je uopšte imalo problem – savetuje dr Gačević.

Oporavak traje sedam dana
To, kaže naš sagovornik, mogu posvedočiti mnogi roditelji koji su prošli kroz njegovu ordinaciju.
– Posle korekcije ušiju deca se vraćaju normalnom životu i tek tada roditelji uviđaju koliko su ona patila. Moje iskustvo govori da je estetski nedostatak, ma kog oblika, jaka depresorska kapisla koja svakog momenta može da eksplodira. Nakon otklanjanja estetskih nedostataka dolazi do neverovatnih preobražaja. Deca se vraćaju svakodnevnim aktivnostima i druženjima.
Operacija kod dece radi se u opštoj anesteziji dok se kod odraslih radi u lokalnoj.
– Oporavak traje oko nedelju dana, kada se uklanja zavoj, za sedam dana i konci, a efekti su trajni – kaže dr Gačević.

U državnim bolnicama deca mlađa od 18 godina ne plaćaju operacije ušiju, jer se one obavljaju u trošku RFZO.

Foto: Brainbalancecenters.com, Verywell.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija