Ordinacija
10.08.2017.

Selfi stik je uzrok selfi lakta

Za razliku od uobičajenih reumatskih bolesti koje nastaju kao posledica genetske sklonosti, infekcija i negativnog uticaja faktora spoljne, reumatska oboljenja 21. veka nisu tako teška i ozbiljna. Tekstitis, selfi lakat i piščev vrat su nove, do skoro nepoznate bolesti koje pogađaju decu usled preteranog igranja video-igrica, upotrebe mobilnih telefona i predugog sedenja pred kompjuterom. Većina se leči odricanjem od loših navika.

Oko 35 odsto odraslih Amerikanaca dnevno provede između četiri i šest sati koristeći različite elektronske uređaje, od čega na mobilni telefon otpada dva i po sata. Najnovija istraživanja pokazuju da u ovome ne zaostajemo za razvijenim svetom i da nam deca sve više „vise“ na internetu.
– Telefon najviše koriste tinejdžeri jer je za većinu njih telefonski razgovor dominantan način komunikacije. Oni sede za istim istim stolom u kafiću sa mobilnim telefonima u rukama i komuniciraju ili međusobno ili s nekim virtuelnim prijateljima preko društvenih mreža. Oni samo povremeno stupaju u razgovor, najčešće da bi jedni drugima pokazali novi post na Fejsbuku ili sliku na Instagramu – kaže dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju.

Tekstitis
Mladi, objašnjava doktor, tokom dana uzmu mobilni telefon u ruke i po nekoliko hiljada puta, pa se kao posledica neprekidnog tipkanja po displeju javljaju bol i ukočenost u šakama.
– Slanje poruka, kuckanje i igranje video-igrica pokreće prste uvek na isti način, što može da izazove bol u šakama. Uzrok bola je preveliko opterećenje tetiva, zbog ponavljajućih pokreta, a bolest se popularno zove tekstitis – ističe dr Jeremić.

Selfi lakat
On i njegove kolege lekari u praksi sve češće susreću sa još jednim oboljenjem koje nazivaju selfi lakat, jer bolest nastaje zbog pravljenja selfija.
– Pojava selfi štapa im je u velikoj meri olakšala omiljenu zabavu, ali je i nama reumatolozima donela novu glavobolju. Sada nam sve češće dolaze pacijenti koji se žale na jak bol u predelu lakta, upravo zbog pravljenja selfija – objašnjava dr Jeremić.

Piščev vrat
Treće oboljenje 21. veka koje muči reumatologe je takozvani piščev vrat. Ono je posledica dugotrajnog sedenja pred računarom i nepravilno postavljenog monitora.
– To povećava napetost vratnih mišića i uzrokuje hroničan bol u vratu, a neodgovarajuća visina monitora iziskuje savijanje glave i dodatno isturanje ramena napred. Mišići vrata su stalno napeti, što nakon dužeg vremena izaziva spazam i bol – kaže dr Jeremić.

Upala tetiva palčeva
Da su im ordinacije pune dece koja se žale na jake bolove u rukama, a posebno u palčevima, za Dečji sajt potvrđuje i pedijatar dr Saša Milićević.
– Upala tetiva koja se javlja zbog dugotrajnog tipkanja po tastaturi prvo se manifestuje kao grč, a onda se javlja užasan bol. Roditelji i deca se tada uspaniče i trče kod lekara. U težim slučajevima dešava se da deca ne mogu ni da pomere ruke – kaže dr Milićević i savetuje roditeljima da deci, što je više moguće, ograniče korišćenje mobilnih telefona.

Foto: Pixabay, XDRproduct

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija