Ordinacija
14.06.2013.

Spremni ste za letovanje! Da li je i vaša koža spremna?

Spremni ste za letovanje! Da li je i vaša koža spremna?

Pored svojih lepih strana, odlazak na more, planinu ili u prirodu nosi sa sobom i određene  neprijatnosti, najčešće vezane za kožu. Bilo da su pitanju kožne alergije raznih vrsta, opekotine od sunca, ubodi insekata ili kontakti sa meduzama, važno je da na vreme znamo kako da pravilno reagujemo i što lepše iskoristimo dane planirane za odmor i uživanje.

Sunce, insekti i alergije...kako izaći na kraj sa njima?

Najbolja zaštita za kožu jeste izbegavanje dugog boravka na suncu. Pored toga, treba nositi šešir i laganu, udobnu odeću koja pokriva kožu, a ako se odlučite na sunčanje, neophodno je nanositi kreme za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom (SPF 25+), kako bi se sprečile opekotine od sunca, kao i hidratantni losion ili mleko, koji će nakon sunčanja koži vratiti vlagu. Ako se to ipak desi, neophodna je upotreba krema sa kortikosteroidima koji jedini ublažava crvenilo, bol, otok, a primenjuje se uz hladne obloge od vode i naravno, i naravno podrazumeva dalju zaštitu od sunca. Postoje zablude vezane za upotrebu kortikosteroidnih krema. Jedna od njih jeste da će hormon ući u krv i izazvati hormonski poremećaj, da će se pojaviti tamnije, brojnije dlačice ili atrofija kože sa proširenim kapilarima. U praksi se to ne dešava, ako se kortikosteroidi  pravilno upotrebljavaju. Ako se terapija sprovodi do pet dana na maloj površini kože i ako nema rana na koži, upotreba kortikosterodida je u potpunosti bezbedna. Ipak, ako je bol jak, poželjno je uzeti i neki analgetik u obliku tableta, koji takođe može da pomogne u slučaju povišene temperature.
Tokom leta, u slučaju blažih problema sa kožom, treba izbegavati kreme sa antihistaminicima za lokalnu primenu (lekovi protiv svraba i alergija) koje mogu da izazovu dodatne probleme u smislu kontaktnih alergija.
Oprezno sa antihistaminicima


- Lekari i farmaceuti kod nas često savetuju upotrebu krema sa antihistaminicima, ali to nije i savet dermatologa. Radi se o lekovima koji su dragoceni, ali često i sami mogu da uzrokuju alergijske reakcije kada se primene na koži, pa se već nastale promene na koži dodatno pogoršavaju, kaže dr Vesna Mikulić, dermatovenerolog iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.
- Međutim, ukoliko se pojavi izraženija reakcija na ujede ili ukoliko osoba pati od alergija na sunce, preporučuje se upotreba tableta antihistaminika koje ublažavaju simptome, ističe dr Mikulić.
Putna apoteka na letovanju bi trebala da sadrži i sredstvo protiv ujeda insekata, u vidu kreme ili spreja, probiotik u slučaju digestivnih tegoba i hanzaplast ako se negde povredi koža.
Olga Petrović

 

 

Slike preuzete sa sajtova vegnews.com,www.newbeauty.com,

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Feb
2024
Ordinacija
08.
Feb
2023
Ordinacija
04.
Mar
2022
Ordinacija