Alternativna medicina
16.05.2014.

Kada treba operisati krajnike?

Upala krajnika može da se javi samostalno, ali i u sklopu upale sluzokože nosa, usne duplje i ždrela. Može biti akutna, ako traje do tri nedelje, i hronična, ukoliko traje duže od tri meseca, i u oba slučaja znatno remeti imunološki sistem. To je posledica činjenice da krajnici predstavljaju prvu liniju odbrane od virusa, bakterija i drugih štetnih faktora iz spoljašnje sredine.

Treći krajnik, kada je potrebno hirurško odstranjivanje

Ukoliko kod deteta postoji uvećan treći krajnik bez čestih infekcija, noćnog hrkanja ili čestih upala ušiju, savetuje se samo praćenje i svakodnevna toaleta nosa sprejom fiziološkog rastvora. Hiruško odstranjivanje krajnika neophodno je kada dete ima hroničnu upalu krajnika, ako ima učestale gnojne angine i ako se upala krajnika ne može sanirati antibiotskim terapijama.

Prvo lečenje, pa skalpel

Naravno da obolele i hronično upaljene krajnike, koji detetu samo stvaraju probleme, ne treba sačuvati po svaku cenu. Mnogo je bolje na vreme ih operisati i tako sprečiti da upale postanu hronične, nego čekati da se to loše odrazi na celokupno zdravlje deteta. Međutim, operacije treba da bude poslednji korak. Uvek treba prvo pokušati lečenje, naročito kod male dece.

Operacija trećeg krajnika

Operacija trećeg krajnika izvodi se u slučajevima kada je treći krajnik toliko uvećan da izaziva simptome i van infekcije, kao što su disanje na usta usled hronično zapušenog nosa, noćno hrkanje, slabija koncentracija, karakterističan izgled deteta opisan kao „adenoidni facijes“ – bleda loža lica, veliki podočnjaci, otvorena usta, izmenjena denticija. Odluku o tome da li je operacija krajnika kod deteta potrebna treba da donese otorinolaringolog.

 

Za hirurško odstranjivanje krajnika sačekajte da dete napuni tri godine

Treći krajnik se može operisati već nakon navršene prve godine života, ali je najbolje to uraditi u uzrastu od tri godine. Intervencija je kratkotrajna, traje 10 do 15 minuta i izvodi se u opštoj anesteziji, kroz usnu duplju. Operacija krajnika se može obaviti i u lokalnoj anesteziji, međutim, dete je svesno šta se dešava, vidi krv, uplaši se i sve to može da poremeti tok operacije. Dva sata po završetku operacije detetu treba da date da popije što više vode ili čaja. Ostanak u bolnici zavisi od stanja deteta, a većina mališana odmah istog dana posle operacije odlazi kući ili samo prespavaju u bolnici. Postoperativni tok je malo duži i traje i do dve nedelje.

Detetu treba odstraniti krajnike:

• Ako ima česte angine (više od tri puta godišnje tri godine zaredom, više od pet puta godišnje dve godine zaredom ili više od sedam puta u toku jedne godine)
• Ako uvećani krajnici otežavaju disanje i gutanje i ako se dete noću guši
• Ukoliko je potvrđeni kliconoša
• Ako ima neprijatan zadah iz usta, česte upale srednjeg uha i ako se utvrdi da su krajnici izvori žarišne infekcije

Homeopatija nudi rešenje

Kompleksan homeopatski lek brzo i efikasno smanjuje simptome bolnog grla i upale krajnika ali i ubrzava proces oporavka posle operacije krajnika.
U našim apotekama se bez recepta može kupiti 11 homeopatskih lekova nemačkog proizvođača „Deutsche Homoopatie Union“. Oni rešavaju tegobe najmlađih – grčeve, nicanje zubića, jačaju imunitet. Kod starije dece i odraslih osoba ovi lekovi efikasno i na prirodan način uklanjaju simptome gripa i prehlade, sinuzitisa i upale grla.

 

 

foto:nastya-gepp pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno