Zdravlje
23.07.2020.

Da li ste znali da se upala krajnika leči i homeopatijom

Tonzilitis ili upala krajnika je često stanje, naročito kod dece, čiji su glavni izazivači virusi, dok su u manjoj meri to bakterije, ali je lekarima i dalje teško da prilikom postavljanja dijagnoze utvrde uzročnika. Ako je akutna, upala traje do tri nedelje, a ako je hronična, leči se duže od tri meseca i u oba slučaja znatno remeti imunološki sistem jer krajnici predstavljaju prvu liniju odbrane.


 

Ne valja ako se upala često ponavlja

Zbog učestalih bolova u grlu, povišene temperature, opšte slabosti, čestog noćnog buđenja, smanjene dnevne aktivnosti, ponavljana upala krajnika (rekurentni tonzilitis) ima značajan uticaj na opšte zdravlje, a u isto vreme ova bolest utiče na sve članove porodice. Na osnovu broja upala krajnika odlučuje se o operaciji. U slučaju dece to su „paradise kriterijumi“ – sedam upala u poslednjih godinu dana, ili pet u poslednjih dve ili po tri u poslednjih tri godine.


 

Tačno se zna kada je vreme za operaciju

Novije smernice savetuju da fokus treba da bude samo na broju akutnih infekcija grla tokom proteklih 12 meseci. Hirurško uklanjanje krajnika je opcija kada je pacijent imao šest ili više akutnih infekcija grla u ovom periodu, a ona se u potpunosti isključuje ako je imao manje od tri akutne infekcije. U slučaju da je pacijent imao između tri i pet akutnih infekcija grla, operacija je opcija ako pacijent dalje dobije akutne infekcije grla u sledećih šest meseci nakon toga i tako stigne do šest infekcija.


 

Operativni zahvat prate određeni rizici

Poslednjih godina studije su pokazale da hirurško uklanjanje krajnika može da smanji broj akutnih infekcija grla, ali je efekat skroman i uglavnom se uočava kod dece koja su imala teže oblike bolesti. Istovremeno, mora se uzeti u obzir značajan rizik od primarnog i sekundarnog krvarenja, ali i činjenica da pacijenti kojima su krajnici odstranjeni mogu i dalje da pate od upale grla, usled zapaljenja drugih limfnih tkiva farinksa.


 

Prioritet je smanjenje upotrebe antibiotika

Zaključak je da su zato potrebna dodatna kontrolisana ispitivanja, sa adekvatnim dugoročnim praćenjem, da bi se razjasnile koristi od tonzilektomije u odnosu na nehirurško lečenje kod pacijenata sa ponavljanom upalom krajnika. Iako se antibiotici i dalje uobičajeno prepisuju za akutne i rekurentne infekcije grla, smanjivanje neopravdane upotrebe antibiotika postalo je prioritet u borbi protiv rezistencije na antibiotike.


Homeopatija daje dobre rezultate u lečenju

Ako i vaše dete pati od čestih upala krajnika, isprobajte „Tonsilotren“, homeopatski preparat koji se uspešno koristi duže od 75 godina. Studije su pokazale da uporedna upotreba „Tonsilotrena“, koji je dostupan u Srbiji od 2007, u lečenju rekurentnog tonzilitisa, značajno produžava interval između uzastopnih akutnih infekcija grla i smanjuje simptome specifične za tonzilitis i upotrebu antibiotika, bez ikakvih komplikacija i sa veoma malo neželjenih dejstava.
Promo tekst
Foto: 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno