Alternativna medicina
12.05.2023.

Značaj lečenja alergijskog rinitisa

Alergijske bolesti su česte u celom svetu i čine globani zdravstveni problem – čak 25 % svetske populacije boluje od neke alergije. Alergeni mogu biti: kontaktni (kućna hemija, kozmetika, lekovi), nutritivni (hrana) i inhalatorni alergeni (polen, prašina, grinje, buđ...).

Simptomi sezonskog alergijskog rinitisa

Simptomi sezonskog alergijskog rinitisa podeljeni su u nekoliko grupa: nazalne (pojačana sekrecija iz nosa, oticanje i crvenilo nazalne mukoze, opstrukcija nosa, svrab nosa, kijanje), očne (otok i crvenilo konjuktive, suzenje, svrab, osećaj prisustva stranog tela) i opšte simptome (poremećaj sna, zamor, pospanost, glavobolja, pogoršanje svakodnevne produktivnosti, psihološki problem zbog pogoršanja kvaliteta života). S druge strane, simptomi celogodišnjeg alergijskog rinitisa su uglavnom slabijeg intenziteta nego kod sezonskog, ali su prisutni tokom cele godine, a razlika je i što su očni simptomi su kod njega retki.

Koji su faktori povećanog rizika? 


Velika je uloga naslednih faktora: ukoliko jedan od roditelja ima alergije šanse da dete ima neku atopijsku bolest su 30 %, a ukoliko oba roditelja imaju alergije - šanse su 50 do 70 %. Takođe, tu je i velika uloga socio-ekonomskog standarda: studije su pokazale da veći rizik nose sredine boljeg socio-ekonomskog standarda kao i život u gradu u odnosu na seosku sredinu.
Alergijski rinitis često prethodi alergijskoj astmi, ali je i faktor pogoršanja astme - 40 % pacijenata sa alergijskim rinitisom ima astmu, 80 % osoba koje boluju od astme takođe ima i neki vid hipersenzitivnosti na neki od alergena i zato svakog pacijenta sa alergijskim rinitisom treba ispitati na astmu. Dakle, alergijska kijavica može da prethodi astmi, ali i da se javi paralelno sa njom. 

Povezanost zavisi i od samog alergena


Osobe koje su alergične na grinje, dlaku psa ili mačke u 50 % slučajeva imaju i alergijski rinitis i astmu, a oni koji su alergični na polen – u 25% situacija imaju i alergijski rinitis i astmu. Kod osoba sa profesionalnom astmom alergijski rinitis je najčešće prisutan zajedno, bilo da je prethodio astmi ili se javio istovremeno sa ovim najčešćim profesionalnim oboljenjem.

Prvi simptomi javljaju se u prve dve godine života


Često su alergijske reakcije povezane jedna sa drugom: prvi simptomi alergija najčešće se javljaju u prve dve godine života, osobe koje imaju neke od alergija na hranu i atopijski dermatitis, često imaju i alergijski rinitis i astmu. Zato je bitno kod ovih alergija njihovo zaustavljanje i preduzimanje svih mera zaštite (higijenskih i nehigijenskih), kao i primena adekvatne terapije u svakom momentu.

Polinol ima rešenje za alergije


Polinol je prirodni lek za alergijska oboljenja gornjih disajnih puteva. To je kompleksni homeopatski lek koji sadrži jedinstvenu kombinaciju tri prirodna pojedinačna leka. Koristi se u terapiji alergijske kijavice i alergijskog rinitisa.
Ključne karakteristike leka Polinol:
* visoko efikasan u lečenju alergijskog rinitisa
* prevencija i oslobađanje alergijskih simptoma
* značajno poboljšanje kvaliteta života 
* laka i jednostavna upotreba
* nisu potrebne redovne posete lekaru
* odlična podnošljivost, neželjeni efekti zanemarljivi
* preporučen za decu i odrasle

foto:JillWellington-pixabay, alpenkid

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Tricikli 10050500022
Tricikl Dallas Pink 10050500022
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranacSuperlight 2 Face Twinkle Star 27639
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Superlight 2 Face Dirth Machines 27609
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.990,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina