Zdravlje
21.04.2020.

Alergeni napadaju ujutru. Tada izbegavajte izlazak iz kuće

Od alergijskog rinitisa boluje između 25 i 40 odsto svetske populacije, više od 500 miliona ljudi svih etničkih grupa i uzrasta. Procenjuje se da alergijski rinitis u Srbiji ima oko 400.000 osoba, a većina njih bori se sa sezonskim oblikom ove bolesti. Najčešći alergeni otvorenog prostora koji dovode do alergijskog rinitisa kod preosetljivih osoba su različite vrste polena koji potiču od drveća, trava i korova.


Polena najviše ima u gradovima, mnogo više na višim spratovima, posebno rano ujutru i zato stručnjaci savetuju da se prozori zatvaraju ujutru, od pet do deset sati, a da se napolju nose naočare, kape i kačketi jer polen ostaje u kosi i na koži. Neposredno po ulasku u kuću savetuje se skidanje garderobe, jer se na njoj zadržavaju polenova zrna, i tuširanje. Sezonske alergije se manifestuju alergijskom reakcijom gornjih disajnih puteva - što znači zapušen nos, kijanje, svrab u očima, ždrelu, oticanje očnih kapaka, otežano disanje.


Obično se sklonost ka alergijama nasleđuje od roditelja, najčešće majke. Kod težih slučajeva javlja se bronhoopstrukcija ili bronhijalna astma izazvana alergenima iz prirode kod genetski predisponirane dece. Lečenje alergija je vrlo složeno. Klasični lekovi nisu jedini način da se sa njima izborimo, a od komplementarinh metoda posebno se ističe homeopatija. Jeftinija je, bezbednija i nema nikakvih štetnih dejstava na organizam. Može da se koristi u svim uzrastima i uz terapiju koju lekar propiše.


U apotekama u Srbiji u slobodnoj prodaji nalazi se nemački homeopatski lek „Polinol“, potpuno prirodnog sastava koji mogu da koriste i deca od treće godine. Da bi se suzbili simptomi polenske kijavice (začepljen nos, naročito dugo i dosadno kijanje i curenje iz nosa, suvi kašalj kao i svrab i crvenilo očiju) koji iritiraju i ometaju normalne životne aktivnosti kod obolelih od alergije, dovoljno je da se homeopatski lek uzima tri puta dnevno.

Tablete se jednostavno otapaju u ustima ili za decu se mogu rastvoriti u kašičici vode. Koriste se u lečenju polenskih kijavica. Za razliku od hemijskih lekova u lečenju alergija (antihistaminici, kortikosteroidi, kapi za nos) koji su efiksni u određenom vremenskom periodu, ovaj homeopatski lek se može uzimati tokom cele sezone trajanja alergija, od marta do novembra, dokle god postoje simptomi.
Promo tekst
Foto: smithsonianmag.com, todaysparent.com, pedpartners.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno