Alternativna medicina
13.11.2023.

Ovo je bukvalno sve što treba da znate o prehladi kod dece

Šta raditi sa detetom kome curi nosić, kako ga pravilno lečiti i kada se treba obratiti lekaru, pitanje je koje svake godine u zimskim mesecima muči sve roditelje. Mnogi od njih su zbunjeni i uplašeni, jer potpuno različite informacije i savete dobijaju od pedijatra, a često sasvim suprotne od poznanika i sa društvenih mreža, a evo šta je zaista ispravno... 

Prehlada kod male dece

Kod dece od druge godine, pa sve do polaska u školu, nije ništa neobično i da imaju šest do osam respiratornih infekcija u toku godine. Obično su to prehlade kod dece, gde postoji curenje nosa ili je nos „zapušen“ sekretom, malaksali su, nemaju apetit, a može da se javi i blago povišena temperatura. Bolest uz simptomatsku terapiju prolazi za nekoliko dana i to je najčešći scenario u praksi, ali ako traje duže važno je da znate sledeće - ili je reč o novoj infekciji, ili treba razmišljati o disbalansu autonomne inervacije sluzokože nosa (vazomotornom rinitisu), ili pak o nekim vrstama alergije kao što je, recimo, alergijski rinitis.  
Stručnjaci kažu da je sekret u nosu uobičajena pojava kod beba i dece predškolskog uzrasta, a uzroci zbog kojih se javlja su različiti. Najčešće su virusnog porekla- rinovirusi, RSV i adenovirusi. Od bakterija se u nosu kod dece najviše izoluje pneumokok, hemofilus influence i moraksela. 

Zašto dete skoro preko cele godine ima curenje nosa? 


Razlog tome je da npr. rinovirusa ima preko 100 sojeva, a postoji i više serotipova bakterija, tako da to nije jedna ista infekcija, nego se infekcije nadovezuju. Međutim, dobra vest je da deca u toku učestalih infekcija stvaraju svoj imunski odgovor i to u vidu doživotnog imuniteta na različite mikroorganizme. Zbog toga će pri sledećem susretu sa istom bakterijom ili virusom, njihov imunski sistem odmah odreagovati preko prethodno stvorenih antitela i ćelija memorije, pa se bolest neće klinički ispoljavati.

Kako sekret u nosu ometa normalan život deteta? 


Otežano disanje na nos najviše uznemiruje bebu, koja još uvek pretežno diše na nos, a ne na usta. Pored toga ometa hranjenje, zato što je u toku hranjenja onemogućeno disanje na nos. U starijem uzrastu deca bolje podnose sekret u nosu, ali mogu imati oslabljen apetit, a usled stalnog brisanja nosa mogu da se naprave ranice u nosu ili na koži oko nosa što im onda stvara dodatni problem.
Ispiranje nosa je prvi korak
Pedijatri na prvom mestu preporučuju ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, nekoliko puta dnevno. Na taj način se odstranjuje sekret, a samim tim i uzročnici sekreta. Kod male dece koja ne znaju da izbace sekret na nos, neophodna je primena aspiratora koje odstranjuju sekret. Ali nikako ne treba preterivati u broju aspiracija sekreta, jer se na taj način ispiraju  i zaštitne materije kao što su antitela i enzimi koji sprečavaju dalji prodor čestica prašine i mikroorganizama. 

Sprej za nos samo kod starije dece


Kod duže prisutnog sekreta u nosu kod starije dece se možete da primenite sprejeve koji smanjuju stvaranje sekreta u nosu (dekongestivi), ili koji rastvaraju već postojeći sekret (mukolitici). Nakon što preduzmete sve ove mere, a stanje vašeg mališana se ne poboljša, obavezno se obratite pedijatru. On će pored pregleda spovesti dijagnostičke procedure kao što je uzimanje brisa za otkrivanje eventualnog prisustva bakterija, kao i određivanje kompletne krvne slike i CRP-a, na osnovu kojih se sprovodi dalje lečenje onako kako je to najbolje u tom trenutku.

Komplikacije su retke, ali traže oprez


Komplikacije prehlade su relativno retke, ali u svakom slučaju treba biti obazriv. Roditelji treba da znaju da se bolest može komplikovati u dva pravca. Najčešća komplikacija stalnog sekreta u nosu kod beba i predškolske dece je učestala pojava zapaljenja uva. Zašto se to dešava? Pa zato što je kod dece Eustahijeva tuba kratka, pa sekret brzo prelazi sa nosa na uši. Osim toga, kod nešto starije dece može da se javi sinuzitis, koji se manifestuje glavoboljom i bolom na pritisak u predelu čela. 

Bronhitis, zapaljenje pluća, laringitis


Drugi pravac komplikacije nastaje zbog slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela i ulaska u disajne puteve, zbog čega se često javlja kašalj. E to je već trenutak koji zahteva oprez...Ako  je pored kašlja prisutna i povišena temperatura i teško opšte stanje deteta, moguće je da je došlo do bronhitisa ili zapaljenja pluća. 
Prehlada može dovesti i do promuklosti i otežanog disanja deteta, koje se obično dešava u toku noći i izgleda vrlo dramatično, dete se bukvalno bori za vazduh zato što je usled prehlade došlo do suženja gornjih disajnih puteva, i tada govorimo o laringotraheitisu. Kod dece sa osetljivim bronhijalnim stablom, ili kod dece sa astmom moguće je pogoršanje prehlade u vidu bronhijalne opstrukcije. I to, naravno, zahteva odlazak kod lekara bez odlaganja. 

Immunokind jača imunitet 


Pored opšteg dejstva na jačanje imunog sistema Immunokind povoljno deluje i na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa, a simptomi kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje, gotovo nestaju, dok su šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjene. Immunokind povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, male dece, i dece predškolskog i školskog uzrasta. Može se koristiti i u dužem vremenskom periodu, uz obavezne konsultacije sa pedijatrom ili farmaceutom. Kada se radi o iskustvu roditelja sa Immunokindom, Zdrava i prava redovno dobija pozitivne povratne informacije od korisnika.

Influcid je prirodni antivirotik


U Srbiji je već 15 godina dostupan homeopatski lek, Influcid, koji na izuzetno nežan i vrlo efikasan način pomaže da se svaki organizam izbori sa virusnim infekcijama, bez obzira koji je izazivač u pitanju. Odličan je u terapiji virusnih, infekcija, ali nezamenjiv po svojoj efikasnosti i u prevenciji. Influcid se može dati preventivno pacijentu koji je bio u kontaktu sa obolelom osobom. Ovo je najčešći predlog pedijatara koji žele da pomognu pacijentima u kolektivima s ciljem smanjenja širenja infekcije, ali i vrlo bitno je da se njegovom upotrebom svodi na minimum pojavljivanje komplikacija i skraćuje tok bolesti.

promo tekst

foto: sweetlouise-pixabay, Victoria-Watercolor-pixabay, alpenkid.rs

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
KUHINJA MODERAN u boji - obuhvata šporet sa 4 ringle, rernu, ormarić, sudoperu, ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Vozovi 3831000310472
Mehano voz ICE 3 sa maketom T737
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
15.900,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kocke 036794,ba
Slagalica bambusovi štapići 036794
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.699,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno