Porodični odnosi
22.03.2020.

Razgovarajte s decom o koroni, ali tako da vas razumeju

„Ako danas budete dobri i poslušni, večeras u 20 sati aplaudiraće vam sve komšije iz zgrade i kraja“, rekao je jedan tata svojim sinovima od 3 i 5 godina i oni su mu poverovali. I evo već tri večeri mališani stoje na terasi i glasno se zahvaljuju komšijama na aplauzu koji je, a oni to ne znaju, namenjen našim lekarima.
Ovo je samo jedna lepa i inspirativna priča o dovitljivim roditeljima, o njihovoj ljubavi, želji i umeću da zaštite decu od svih negativnih strana vanrednog stanja u kojem živimo zbog pandemije koronavirusa. Ovaj tata se oslonio na svoj osećaj, a za druge roditelje tu je set saveta koje je izdala Svetska zdravstvena organizacija. Evo nekih od njih...


„Pomozite deci da pronađu pozitivne načine da izraze osećanja kao što su strah ili tuga. Svako dete ima sopstveni način izražavanja emocija. Uključivanje kreativne aktivnosti poput igre i crtanja ponekad može da olakša ovaj proces. Deci će biti lakše ako mogu da izraze i saopšte svoja osećanja u bezbednom okruženju i uz podršku“.


„Deca treba da budu uz svoje roditelje i porodicu, ukoliko je ona bezbedna po dete; koliko god je moguće, treba izbegavati razdvajanje dece od njihovih staratelja. Ako dete mora da bude razdvojeno od svojih primarnih staratelja, pobrinite se da mu bude obezbeđena odgovarajuća alternativna zaštita te da socijalni radnik/ca (ili ekvivalent) redovno prati dete. Dalje, tokom perioda separacije obezbedite detetu redovan kontakt sa roditeljima ili starateljima, npr. telefonske/video pozive dva puta dnevno ili druge vidove komunikacije, poput onih koje se ostvaruju preko društvenih mreža, u skladu sa godinama deteta“.


„Održavajte poznatu rutinu u svakodnevnom životu koliko god je moguće ili napravite novu rutinu, naročito ako deca moraju da ostanu kod kuće. Obezbedite im aktivnosti u skladu sa uzrastom u koje mogu da budu uključena, kao i aktivnosti za učenje. Ohrabrite decu da se igraju i socijalizuju unutar porodice jer je savetovan smanjen socijalni kontakt“.


„Uobičajeno je da deca traže veću privrženost i povezanost sa roditeljima tokom perioda krize ili stresa. Razgovarajte sa svojom decom o COVID-19 iskreno i u skladu sa njihovim godinama. Ako deca izraze svoje brige, najbolje je da im pristupite zajedno – to bi moglo da umanji njihovu anksioznost. Deca će posmatrati ponašanje i emocije odraslih, kako bi pronašli znake kako da se izbore sa svojim emocijama tokom teških perioda“.
Izvor: UNICEF
Foto: unicef.org, healthline.com, intermountainhealthcare.org, 30seconds.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi