Porodični odnosi
19.12.2019.

Ako danas idete u goste, na slavu, koristiće vam ovaj bonton za decu

Danas je Sveti Nikola, naša najmasovnija slava. Pola Srbije slavi, druga polovina ide na slavu i to ne na jednu, već na više mesta. Domaćice su spremale danima, a danas im predstoji najteži posao. Da sve dočekaju, ugoste i isprate. Neće imati vremena da sednu s rodbinom i prijateljima i razmene koju reč, jer moraju da ih služe i dvore, ali i da usput paze na decu koja jurcaju po kući, sedaju i ustaju od stola... Na pitanje da li je deci uopšte mesto na velikim slavskim okupljanjima ne postoji jednostavan odgovor, iako ga tražimo već nekoliko godina, ali postoje neka elementarna zdravorazumska načela kojih se treba pridržavati.


Evo do čega smo došli u razgovoru sa domaćicama koje prave slave za veliki broj gostiju, budućim majkama i očevima, ali i roditeljima čija su deca davno porasla i prerasla fazu jurcanja.
Za početak razmislite šta vi zapravo činite svojim mališanima vodeći ih u gužvu, među nepoznate ljude, među viruse, alkohol i duvanski dim. Naravno da će dete uživati na porodičnom slavskom ručku kod bake i deke, gde je glavni gost, ali mu verovatno, posebno ako ima manje od tri godine, neće biti lepo kod kumova koji će danas ugostiti 60 ljudi u pet-šest tura.


Imajte na umu da je vaše dete vaša briga i ne očekujte da ga drugi nadziru, animiraju i hrane. Većina dece mlađe od tri godine neće hteti da se „svrti“ za stolom, da sedi mirno, da jede bez komentarisanja hrane, da ljubazno odgovara na pitanja, da ne jurca po kući posebno ako ima društvo sličnog uzrasta. Oni stariji predškolci i školarci bi već morali da znaju šta se sme, a šta ne sme, pa ih na vreme podsetite.
Kažite im da domaćinima obavezno čestitaju slavu, da se posluže žitom, čak i ako ga ne vole, i da se pristojno jave prisutnim gostima.


Ako ste u mogućnosti, birajte mesto za stolom s kog ćete moći lako da ustanete kako biste odveli dete do toaleta ili u drugu prostoriju da ga opomenete zbog lošeg ponašanja. Ne dozvolite da se samo služi, kako ne bi nešto oborilo ili prosulo, već mu vi sipajte u tanjir samo ono što znate da će sigurno pojesti. Ne dozvolite da komentariše hranu, osim ako ne želi da pohvali domaćičine kulinarske sposobnosti, da se naliva sokovima i da jede kolače bez mere.
Podsetite ga u kojim se situacijama koriste „Molim“, „Hvala“ i „Izvoli“ i da ne sme da upada odraslima u reč. Ne gurajte mu mobilni telefon u ruke da bi bilo mirno tokom ručka ili večere, jer to nije pristojno.


Podrazumeva se da zna da ne treba da čačka nos, da briše usta rukavom već salvetom, da treba da stavi ruku na usta ako kija ili kašlje, da ne priča dok žvaće i da ne mljacka, ali zato možete da mu pomognete ako se ne snalazi najbolje sa priborom za jelo.
Ustanite od stola čim završite s jelom, da biste napravili mesta za one koji tek dolaze. Budite dobri gosti, ponašajte se onako kako biste voleli da se drugi ponašaju u vašem domu, jer sigurno ne želite da neko zbog vaše dece poželi da prestane da slavi slavu.
Jedna Biljana iz Beograda je bila na korak od takve odluke.
Foto: mothering.com, sittercity.com, holidaycottages.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi