Porodični odnosi
16.07.2018.

Ne tolerišite brecanje

Vremena se menjaju, pa ono što današnji roditelji ni u najluđim snovima nisu smeli da urade pred majkama i očevima mnogim klincima prolazi i bez opomene. Imaju komentar i gest na svaki roditeljski zahtev, cokću i prevrću očima na sve što im se kaže da urade, a tenzija samo raste. Da ne biste došli do tačke ključanja i pucanja, uz razumevanje za dečje bubice, jednom za svagda objasnite šta se ne toleriše.

Sačuvajte smirenost
Kad vam dete uputi neprikladan komentar na vašu kritiku ili povisi ton u toku razgovora, čuvajte živce i ne reagujte burno jer ćete tako ugroziti vaš međusobni odnos. Ni popustljivost i ignorisanje neprihvatljivog ponašanja ne dolaze u obzir, jer dete neće znati gde su granice. Ukoliko ste pak suviše strogi i rigidni, dete to može da shvati kao zabranu iznošenja sopstvenih stavova i mišljenja i da prekine komunikaciju s namerom da i dalje tera po svom.
Vikanje i pretnje mogu samo da pogoršaju situaciju, pa je najbolje odložiti razgovor na nekoliko minuta da se smirite i vi i dete. Da ne biste izgubili kontrolu, napustite prostoriju na nekoliko minuta pa se vratite i odmerenim glasom saopštite da nećete tolerisati takvo ponašanje. Ukoliko ste u društvu, van kuće, izbegnite teške reči i kazne pred drugima.

Otkrijte koren problema
Ukoliko vam dete odgovara na sve što vi kažete, otkrijte da li je to reakcija na vaše reči ili je posledica nečega što ga muči i tišti, a nema veze sa vama. Moguće je da se dete ponaša bezobrazno zato što ne sme da se suprotstavi vršnjacima koji ga vređaju, pa vas doživljava kao sigurnu metu na koju može da usmeri sve svoje negative emocije.
Zato je bolje da dete prvo umirite, a zatim navedete da se otvori i podeli sa vama šta ga istinski muči. Naravno, na kraju mu objasnite da nikada svoj bes ne sme da usmerava ka nekome ko nije uzrok problema, već da radi na njegovom rešavanju, u čemu ćete mu rado pomoći.

Postavite jasne granice
Deca često usvajaju neprimerene reakcije iz svoje okoline koje njima samima ne prijaju, pa ih prenose dalje, ne shvatajući da su grubi i da nekoga povređuju. Zato im eksplicitno predočite šta je dozvoljeno, a šta nikako ne sme da se izgovora. Objasnite im da nervozu, ljutnju, frustraciju i svakojake bubice ne smeju da usmeravaju ka drugima, da ne smeju da budu grubi i da psovke, uvrede i vikanje nećete tolerisati.

Kažnjavajte ih kad zasluže
Kada jednom objasnijte detetu kakvo onašanje i reči su neprihvatljive, upoznajte ga i sa posledicama koje može imati ukoliko ne bude poštovao dogovor sa vama i jasno odredite kaznu - zabrana gledanja filmova i serija, zabrana izlazaka, odlazak u krevet pre uobičajenog vremena... Sve kazne treba da imaju jasnu i razumnu vremensku odrednicu, jer u suprotnom nećete moći da ih sprovedete. Uostalom, i sami znate da ne bi imalo smisla reći "Za tebe više nema TV-a. Nikad!" ili "Nikad više nećeš imati mobilni telefon. Oduzimam ti ga zauvek"!

Vodite računa o svojim postupcima
Obratite pažnju na to kako se obraćate ukućanima kada ste nervozni ili kada vam nešto nije po volji, jer će dete, ako je to videlo od vas, i samo vikati, kolutati očima, izvrtati činjenice i biti neprijatno prema. Deca usvajaju modele ponašanja iz svoje okoline, doživljavaju ih ne samo kao dozvoljene, već i kao poželjne, a to vam se svakako neće dopasti. Zato budite dobar primer.

Snimite njegov glas kada je besno
Kad dete krene da vam odgovara, da se raspravlja i da diže ton, snimite ga mobilnim telefonom, pa mu pustite da odsluša sve što je izgovorilo. Psiholozi smatraju da će mu to kasnije, kada se smiri, pomoći da shvati kako to deluje kada se posmatra sa strane. Ni vama neće škoditi da preslušate te svađe, jer ćete možda među neprihvatljivim rečenicama koje dete izgovara naći neke koje je "pokupilo" od vas.

Pohvalite svaki pozitivan pomak
Pohvalite svaki pozitivan pomak jer će samo tako dete shvatiti da uočavate i cenite njegov trud i napor da popravi ponašanje. Zahvaljujući tome vremenom će naučiti da na primeren način iznosi svoje stavove i mišljenje, ali i da neke stvari mora da izvršava bez pogovora, gunđanja i opiranja.

izvor: parents.com
foto:  wanista.com, irishtimes.com, STLtoday.com, Huffington Post

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi