Porodični odnosi
20.01.2018.

Poverenje se stiče

Osim što treba da mu pružite uslove za zdravo odrastanje, da ga vaspitate i usadite mu prave vrednosti, da ga odškolujete, izvedete na put i napravite od njega dobrog čoveka, s detetom treba da izgradite poseban, iskren i čvrst odnos pun uzajamnog poverenja jer će mu od toga zavisiti svi međuljudski odnosi u životu. Zapravo, poverenje u roditelje je presudno za razvoj samopouzdanja, a bez njega nema ni profesionalnog ni eporodičnog ni emotivnog napretka.
Nažalost, poverenje se ne stiče tek tako, na tome treba dosledno raditi, a u tome će vam pomoći ove smernice.

Budite staloženi
Šta god da se dešava između vas i deteta, nemojte da vičete, da ga tučete, plašite i ponižavate jer to razorno deluje na dete. Koliko god da ste besni, trudite se da sačuvate pribranost, da ne kažete ništa uvredljivo, što će dete zaboleti, i sve rešavajte na miran način.

Budite otvoreni
Ukinite tabue i pružajte deci odgovore na sva njihova pitanja da ih ne bi tražila od vršnjaka ili na internetu. Znate i sami da iz oba izvora mogu da dobiju obilje netačnih informacija od kojih neke mogu da budu i opasne. Ne rizikujte već deci uvek dajte odgovore koji su primereni njihovom uzrastu i predznanju. Ukoliko imate tabu-teme dete će misliti da niste iskreni i da od njega nešto krijete, a poverenje se tako ne stiče.

Budite prilagodljivi
Trudite se da svaku situaciju, a naročito problem, sagledate iz detetove perspektive dece. Tako ćete steći njihovo poverenje i pružiti im osećaj da ste uvek na njihovoj, istoj strani. Oni će znati da sve radite u njihovom najboljem interesu, čak i kad se ne slažete, a vi ćete upoznati njihove motive i potrebe.

Budite diskretni
Ništa što vam dete kaže u poverenju ne otkrivajte drugima. Ono mora da zna da če njegova tajna biti sačuvana. Ne čitajte im dnevnike, poruke u telefonu, ne špijunirajte ih na Fejsbuku i Instagramu, ali mu budite prijatelj i pratilac, jer će ono tako pažljivije birati reči, fotografije koje objavljuje, ali i postupke.

Budite zainteresovani
Iako su mnoge stvari koje zanimaju vašu decu vama dosadne i nezanimljive, pokazujte interesovanje za ono što je njima važno. Kada znaju da želite da znate sve o sitnicama koje su im bitne, sutra će doći da sa vama podele ono što je krupno i važno.

Budite pronicljivi
Posmatrajte i promatrajte ponašanje dece kako biste uočili promene raspoloženja i promene u ponašanju. Postoje stvari koje oni neće podeliti s vama dok ne shvatite da se nešto dešava i dok ne pitate. Tako deca uče da među vama postoji čvrsta, nevidljiva veza, da ih vi „osećate“ i „čitate“ i da zato s vama treba sve da dele.

Budite 100% pošteni
Kad pogrešite, izvinite se. Kad se ogrešite o dete, priznajte da niste bili u pravu. Pošteno kažite da ne znate odgovor, da niste svemogući, da imate loše strane i loše dane, da niste bezgrešni... Dopustite im da vide vaše slabosti jer je to jedan od najvažnijih koraka u sticanju poverenja.

Budite posvećeni
Ma koliko obaveza imali, uvek morate da neđete malo vremena za svako dete ponaosob. Nije važno da li ćete zajedno gledati film i jesti kokice, kačiti veš ili čitati knjigu pre spavanja, važno je da to vreme bude samo vaše.

Budite uzdržani
Ne mešajte se u svaku njihovu odluku i svaki njihov odnos. Pokažite im da verujete da sami mogu da izađu na kraj sa problemima. Ako se previše uplićete, misliće da nemate poverenja u njega, a onda ni ono neće verovati vama.

Foto: parentinghub.co.za, babble.co, news.vanderbilt.edu

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi