Porodični odnosi
17.01.2018.

Mame, predhnite malo

Drage mame, od ove godine brigu o sebi, vašim željama i potrebama stavite na listu prioriteta. Znamo da je lakše reći nego učiniti, ali i vi znate da brisanje prašine, spremanja zimnice, peglanje veša, spremanje ručkova i večera za familiju i prijatelje nekad može da se odloži, a nekada i da se preskoči. Ako vi niste srećne, već iscrpljene i isfrustrirane jer nikad nemate vremena za sebe i svoja sitna zadovoljstva, ni vašoj porodici neće biti dobro. Zato nađite vremena za sebe!

Džuli Varton, majka četvoro dece uzrasta od 12 do 22 godine i autorka knjige "Vodič za moderne mame - kako birnuti o sebi i osećati se dobro", opisala je kako se oseća većina žena danas.
"Svaka majka ima kilometarske liste obaveza za svaki dan i svaku nedelju, a većina sebe stavlja na samo dno spiska, pa do njega često i ne stignu", konstatovala je u svojoj knjizi.
Džuli su njeni lični izazovi naveli da sprovede istraživanje među 400 žena kako bi spoznala njihova iskustva u traženju balansa između porodice, odgajanja dece, posla i brige o sebi. Njihova iskustva i strategije pomogle su joj da iskristališe i uboliči praktične savete za svoju knjigu, a svi mogu da se podvedu pod jedan - brigu o sebi ne smete zanemariti. Možda deluju suviše jednostavno i kao nešto što se podrazumeva, ali priznajte, šta vi od ovoga sprovodite u praksi.

Od trenutka kada na svet donesemo nov život mi smo u obavezi da se brinemo o tom malom biću. No, baš tada treba da obećamo da ćemo poštovati sebe i svoje potrebe, jer će nas to učiniti srećnijima i spremnijima da brinemo o našim porodicama i deci.
"Kao mama imam veliku odgovornost da svojim primerom naučim dete na koji način treba da vodi računa o sebi, ali i o drugima".
Ove Duline reči potvrđuje i stara izreka "Ne može se sipati iz prazne čaše".

A kako ponovo staviti sebe na listu prioriteta ukoliko dugo vremena nismo o tome razmišljale i ako su nam već dugo svi važniji od nas samih?
Lako, tvrdi Džili.
"Za početak svakog dana odvojite makar 10 minuta samo za ono što vas ispunjava. Imajte više strpljenja sa sobom, dozvolite sebi da vam makar nekoliko minuta dnevno misli odlutaju ko zna gde. Tretirajte sebe s ljubavlju i strpljenjem, na isti način na koji tretirate ostale članove vaše porodice".

1. Pokrenite se
Ovo ne znači da morate početi da plaćate teretanu ili ličnog trenera. Dovoljno će biti da sa decom povremeno vozite rolere ili bicikl, šetate ili se porodično posvetite makar jednom nedeljno nekom sportu koji će vas zbližiti još više. Ukoliko vam to obaveze dozvoljavaju, nekoliko puta nedeljno idite na trčanje ili vežbajte 15 minuta dnevno kod kuće.

2. Hranite se raznovrsno
Znamo da su dečji obroci prvi na listi obaveza, ali neophodno je da se i vi hranite raznovrsno i kvalitetno. Tako ne samo što brinete o svom zdravlju, već i deci usađujete zdrave navike i saznanja o zdravoj ishrani. Odredite jedan dan u nedelji kada nećete jesti meso već samo povrće i kada ćete kafu zameniti čajem. Obavezno pravite nedeljni plan nabavke namirnica kako biste na dohvat ruke imali sve što vam je potrebno za pripremu zdravih obroka.

3. Održavajte veze
Mnogi parovi kada dobiju decu postepeno toliko redukuju viđanje s prijateljima, pa se okupljanja svode samo na slave i rođendane. Promenite to i odredite, recimo, svaki prvi petak u mesecu za druženje s prijateljima, neki drugi dan za viđanje sa rođacima ili komšijama, a neki treći za "filmsko veče" sa decom i njihovim drugarima. 

4. Idite na redovne preglede
Kao što decu redovno vodite na sistematske preglede tako bi trebalo i o sebi da brinete. Svaka od nas je zbog brojnih obaveza makar jednom zanemarila znake koje nam je telo slalo, bolove ili neke druge tegobe, a to ne bi smelo da se dešava. Manjak vremena nije dobar izgovor, a ni druge stvari ne bi smele da nam budu važnije od našeg zdravlja. Zato, u kalendar ubeležite redovne preglede, kontrole kod ginekologa i zubara, mamografiju, analizu krvi...

5, Spavajte, to je važno
Gotovo sve mame funkcionišu po principu "uraditi što više stvari dok deca spavaju". Nekada je gotovo nemoguće da redovono i dovoljno spavate, pogotovo dok su deca sasvim mala i ako se često bude u toku noći. Međutim, lekari pozoravaju da hroničan umor izazvan nedovoljnom količinom sna (manje od šest sati), dovodi do povećanja apetita, povećanja telesne težine, anksionznosti, hroničnog neraspoloženja, uvećava rizik od depresije i kardiovaskulatnih oboljenja kao i dijabetesa tipa 2.

6. Ugađajte sebi, lekovito je
Nije teško izgubiti sebe pored spiska dnevnih obaveza. I dok se okrenete prošle su godine, a vi nećete moći da se setite kako je izgledao vaš život pre svog tog haosa. Koliko god nemoguće zvučalo, morate da odvojite makar 20-30 minuta dnevno za ono što samo vas čini srećnim, bilo da je to čitanje, šetnja, šivenje, opuštajuća kupka... Ove sitnice čini se, ne prave veliku razliku u čitavom tom haosu kroz koji prolazite svaki dan.  Mešutim, upravo ti momenti u kojima ste posvećeni samo sebi su ono što vam puni baterije i donosi dobru energiju. 

izvor: parents.com

foto: googleplus, lostininternet, babycenter, telemundo, freepik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi